17.8.18

Η Ελλάδα όμηρος...


Η απελευθέρωση και η επιστροφή στη χώρα, των δύο ένστολων παιδιών, μελών των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν μια θετική εξέλιξη. Η άδικη σύλληψη και κράτηση τους, ήταν...
απόρροια των γενικότερων επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών στην περιοχή που πυροδοτούν και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, πλήρωσαν βαρύ προσωπικό τίμημα, με την φυλάκιση τους, επί 167 μέρες στις Τουρκικές φυλακές της Ανδριανούπολης. Η σύλληψη τους χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, ως μέσο για την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, ενταγμένο και στις αντιπαραθέσεις – παζάρια του Τουρκικού καθεστώτος με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

To γεγονός πιστοποιείται και από την εξόφθαλμη παρέμβαση της Ουάσιγκτον, στις παρασκηνιακές διεργασίες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συναντήσεις Αμερικανών και Τούρκων Αξιωματούχων. Οι πιέσεις του Αμερικανικού παράγοντα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Λευκού Οίκου και Άγκυρας διέρχονται έντονους κλυδωνισμούς, δεν εμφορούνταν ούτε από «ανθρωπιστικά», ούτε από ΝΑΤΟικά «συμμαχικά» αισθήματα για την τύχη των δύο παιδιών. Εξάλλου στα πλαίσια των κανόνων του ΝΑΤΟ, το θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί με συνοπτικές διαδικασίες, παρότι ο ΓΓ της «λυκοσυμμαχίας» είχε φροντίσει να υποδυθεί το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Οι ΗΠΑ, πάντως, θέλησαν να δείξουν, λίγες ώρες μετά την άφιξη των στρατιωτικών στην Ελλάδα, πως είχαν τον πρώτο ρόλο στη λύση του ζητήματος. Ο Τζ. Πάιατ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, απηύθυνε – μέσω τουίτερ – τα συγχαρητήριά του προς τους συναδέλφους του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί με τα συγχαρητήρια παρέθεσε και δημοσίευμα που φιλοξενεί δήλωσή του από τις 16 Μαΐου 2018, με την οποία επεσήμανε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Τουρκία, «έπρεπε να είχαν επιστρέψει» στην πατρίδα. Ακολούθησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, επίσης μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο τουίτερ: «Χαιρετίζουμε την είδηση για την πολυαναμενόμενη επιστροφή στο σπίτι για τους Έλληνες στρατιωτικούς Δημήτρη Κούκλατζη και ‘Αγγελο Μητρετώδη. Συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας».

Eίναι εμφανές ότι το θέμα οδηγήθηκε σε άλλους ατραπούς, στρωμένους με τους νέους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την περιοχή. Η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, αποτελεί άλλο ένα κομμάτι του παζλ, στο υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό. Η απελευθέρωση τους, σε μια πολύ δύσκολη χρονική καμπή για την κυβέρνηση Τσίπρα, μετά την τραγωδία στο Μάτι, «ανακουφίζει» επικοινωνιακά την κυβέρνηση και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ποικιλοτρόπως συμβάλουν στην στήριξη της. Δίνουν «οξυγόνο – μήνυμα», όμως και στην κυβέρνηση Ερντογάν, που βλέπει την Τουρκική λίρα και οικονομία να καταρρέουν κάτω από τις πιέσεις των ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ αγορών.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

Πηγη imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: