30.8.18

Πρώτος και καλύτερος ο Αρης Πορτοσάλτε...


Η δημοσιογραφία της γκάφας, με αφορμή τα fake news (που... πέθαναν τον Κώστα Γαβρά)...
Ήταν τελικά υπεραρκετός ένας ψεύτικος λογαριασμός στα social media για να τρελάνει το δημοσιογραφικό σύστημα...

Και...
να την πατήσουν όχι μόνο διάφορα σάιτ, που έτσι κι αλλιώς το πάνε από ατόπημα σε ατόπημα -και σιγά που ιδρώνει το αυτί κανενός-, όχι μόνο σάιτ εφημερίδων αλλά ακόμα κι ένα μεγάλο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων όπως το Associated Press (AP).

Κάποιος λοιπόν είχε τη μακάβρια ιδέα να φτιάξει ένα fake account στο twitter της Μυρσίνης Ζορμπά, της νέας Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού και να... τιτιβίσει ότι πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος ευτυχώς χαίρει άκρας υγείας. Και μάλιστα στη «Δεύτερη ματιά» της ΕΡΤ συνομίλησε μαζί του εκείνη την ώρα η Κατερίνα Ακριβοπούλου με τον ίδιο να διατηρεί το εξαιρετικό του χιούμορ. Αργότερα τηλεφωνικά και η κ. Ζορμπά εξήγησε ότι πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό.



Αυτό λοιπόν ήταν αρκετό για να την πατήσει το AP που χωρίς να εξακριβώσει τι γίνεται με το συγκεκριμένο λογαριασμό το ανέβασε με το γνωστό allert. Κι από εκεί και πέρα ήταν θέμα ελάχιστων δευτερολέπτων ώστε ελληνικά και ξένα σάιτ να... ξεσαλώσουν. Μόλις διαπιστώθηκε βέβαια τι ακριβώς συνέβαινε τόσο το AP αρχικά όσο και σάιτ μετέπειτα προχωρούσαν σε διόρθωση.



Αλλά η μία μακάβρια γκάφα δεν έφτανε. Έσπευσαν κάποιοι δημοσιογράφοι, πρώτος και καλύτερος ο Αρης Πορτοσάλτε, να χρησιμοποιήσουν τον υποτιθέμενο λογαριασμό της υπουργού για να κάνουν το... παιχνίδι τους. Την κατηγόρησε λοιπόν για... τεράστια γκάφα-ντροπή. Μόνο που τελικά έκανε ο ίδιος τεράστια γκάφα. Ποια δημοσιογραφία, ποια εξακρίβωση, ποια δεοντολογία... Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν εκθέσει για τα καλά όσους απλά βιάζονται να σχολιάσουν αρνητικά ό,τι συμβαίνει πριν διαπιστώσουν ως οφείλουν αν αυτό υφίσταται ή όχι. Κι όταν πλέον εκτεθείς άντε μετά να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα...

Σωτήρης Μανιάτης (e-tetradio.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: