3.8.18

«Πόλεμος» Ιβανόφ - Ζάεφ για το δημοψήφισμα...

Σε «πόλεμο» βρίσκονται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή τους...
εορτασμούς για την εθνική εορτή της «Επανάστασης του Ίλιντεν».

Σε ομιλία του στο Πελίντζε ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα «για τις μελλοντικές γενεές και το μέλλον της Μακεδονίας χαρακτηρίζοντας «πατριωτική» τη συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς διασφαλίζει, όπως είπε «τη “μακεδονική” ταυτότητα, γλώσσα και εθνικότητα».

«Βγείτε έξω και κάντε την επιλογή σας, μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο. Η δημοκρατική επιλογή των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστεί κι η γνώμη τους είναι τελική», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μολονότι έχει προτείνει το δημοψήφισμα να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Και εξαπέλυσε έμμεσα πυρά στην αντιπολίτευση: «Στις 30 Σεπτεμβρίου θα νικήσουμε το σκοτάδι, το έγκλημα, την αβεβαιότητα και την απομόνωση. Ψηφίστε ΝΑΙ για τη σταθερότητα και την ασφάλεια μέσω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ για μια αναγνωρισμένη ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό».

Ιβανόφ: «Η Μακεδονία δεν είναι περιουσία κανενός για να την παζαρεύει»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ σε άλλη εκδήλωση στο Κρούσεβο - και πάλι για την εθνική επέτειο της ΠΓΔΜ -, εκτόξευε μύδρους κατά της κυβέρνησης Ζάεφ: «Η Μακεδονία δεν είναι περιουσία κανενός για να παζαρεύει κάποιος τις αξίες της. Δεν είναι ιδιωτική περιουσία για να πωλείται, δεν είναι ουδέτερη ζώνη για την διεκδικούν. Ανήκει στο λαό που τη δημιούργησε», είπε.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τον «παρέκαμψε» αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. «Οι πολίτες της Μακεδονίας υποστηρίζουν την ιδέα της συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά θέλουν να ενταχθούν σ’ αυτούς τους οργανισμούς με το όνομα της χώρας, με αξιοπρέπεια και τιμή. Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι αρκετά ώριμος και σοφός για να επιλέξει το μέλλον του. Ας διατηρήσουμε την ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο», είπε υπογραμμίζοντας ότι «κανένας πολιτικός δεν έχει λαϊκή εντολή να ανταλλάξει την ταυτότητα του μακεδονικού λαού».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ελλάδα είπε ότι είναι ψέμα ότι αλλάζει μόνον το όνομα της ΠΓΔΜ. «Αντίθετα, αλλάζει το μακεδονικό κράτος και τη συνταγματική του ταυτότητα, υπονομεύει το από 74 ετών δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, διαγράφει το κράτος και τη νομική ταυτότητα, την 27ετή ιστορία της χώρας. Είναι ψέμα ότι εγγυάται την συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ γιατί χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις, μάχη κατά της διαφθοράς και του κομματικού νεποτισμού δεν θα υπάρξει ευρω - ατλαντική ενσωμάτωση».

Μήνυμα κατά του δημοψηφίσματος και της κυβέρνησης Ζάεφ έστειλε, όπως ήταν αναμενόμενο και ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου VMRO. «Όσο ενθαρρύνετε τον κόσμος να ψηφίσει ΝΑΙ, τόσο περισσότεροι θα πουν ΟΧΙ», είπε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: