12.8.18

Έλλειψη νερού στα νησιά...


Ενα συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα...
Σχεδόν σε όλους όσοι έχουν βρεθεί σε κυκλαδίτικο νησί έχει συμβεί το νερό ξαφνικά να κόβεται κατά τη διάρκεια του ντους. Σε τουριστικά νησιά της χώρας πολλές φορές παρατηρείς τη...
χαρακτηριστική σήμανση που ενημερώνει και ευαισθητοποιεί σχετικά με την αλόγιστη κατανάλωση του νερού. Βέβαια, είναι ελάχιστοι όσοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις συγκεκριμένες προειδοποιήσεις. 
Η ραγδαία αύξηση του τουρισμού, η μείωση των βροχοπτώσεων, οι ακραίες μετεωρολογικές μεταβολές αλλά και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν πολλές περιοχές στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ύδρευσης. Επιπρόσθετα, η αυξημένη κατανάλωση νερού σε τουριστικές μονάδες με πισίνες ή γήπεδα γκολφ, που όμως δεν διαθέτουν συστήματα εξοικονόμησης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού, αλλά και γενικότερα η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών διαμόρφωσε νέες συνθήκες στη χρήση των υδάτινων πόρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δέκα χρόνια η συνολική κατανάλωση για τα νησιά του Αιγαίου ετησίως καλυπτόταν κατά 80% με υπόγεια ύδατα, κατά 4% με ταμιευτήρες, κατά 4% με αφαλάτωση και κατά 1% με μεταφορά νερού από άλλες περιοχές. Μάλιστα, στο κοντινό παρελθόν αρκετές νησιωτικές περιοχές στην Ελλάδα έρχονταν συχνά αντιμέτωπες με το πρόβλημα της λειψυδρίας, αφού η γραφειοκρατία δημιουργούσε πολλά εμπόδια.   
Είναι σαφές ότι η ανομβρία, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση τουριστών στα νησιά μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε στιγμή σοβαρό πρόβλημα, γι' αυτό το καλοκαίρι κρίνεται ως περίοδος αυξημένης επαγρύπνησης για τη νησιωτική Ελλάδα. 

Χαρακτηριστικά είναι όσα μας αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος υποστηρίζει:   

«Πράγματι, φέτος είχαμε ελάχιστες βροχές σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Ευτυχώς, στο νησί της Κρήτης η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως γιατί υπήρξαν κάποιες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, όμως στις Κυκλάδες το πρόβλημα παραμένει.   
Σύμφωνα με τα δικά μας ποσοτικά στοιχεία, είναι ενδεικτική η περίπτωση της Νάξου, ενός ορεινού νησιού. Αν συγκρίνουμε την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 - Ιουνίου 2018 με τις αντίστοιχες πέντε προηγούμενες περιόδους, θα διαπιστώσουμε ότι φέτος ο σταθμός κατέγραψε 196 χιλιοστά, ενώ το 2014 ή το 2015 είχαμε ακόμη και 500 χιλιοστά. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ποσότητα υδάτων των τελευταίων έξι ετών.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...


πηγη lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: