11.8.18

«Η Ν.Δ. καθοδηγείται από οικονομικά και εκδοτικά κέντρα»...


«Η αντίδραση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή είχε προτεραιότητα τη στήριξη των θυμάτων και των πληγέντων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλάει για...
την επόμενη μέρα της τραγωδίας στην ανατολική Αττική, για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως τονίζει πως πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν. Παράλληλα, επισημαίνει πως «το πολιτικό συμπέρασμα από τη στάση της Ν.Δ. όλες αυτές τις μέρες είναι ότι καθοδηγείται και ευθυγραμμίζει τη στάση και τον λόγο της με τον ανορθόδοξο πόλεμο που διεξάγουν συγκεκριμένα οικονομικά και εκδοτικά κέντρα εναντίον της κυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά τον επικείμενο ανασχηματισμό, σχολιάζει με νόημα πως «δεν σταματά ποτέ η αναζήτηση τρόπων για να βελτιωθεί το κυβερνητικό έργο».

• Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με μια τραγωδία. Περισσότεροι από 90 συνάνθρωποί μας κάηκαν ζωντανοί. Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά, έχετε απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη; Εχετε διαπιστώσει τι πήγε λάθος και φτάσαμε σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό;

Η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι. Και η ανάληψη της ευθύνης όπως και η συγγνώμη δεν μπορούν να είναι κενές περιεχομένου, αλλά συνεπάγονται και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά μας. Πρωτίστως να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουμε τις οικογένειες των θυμάτων, να υποστηρίξουμε τους πληγέντες αλλά και να αποκαταστήσουμε την περιοχή με βάση ένα σχέδιο που θα διορθώνει τις οικιστικές στρεβλώσεις της περιοχής. Η ανάληψη όμως της πολιτικής ευθύνης δεν περιορίζεται σε αυτές τις αυτονόητες υποχρεώσεις.

Οφείλουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς να αναζητάμε εξιλαστήρια θύματα, να διερευνήσουμε σε βάθος τα αίτια και τις πιθανές παραλείψεις, πολιτικές και ενδεχομένως επιχειρησιακές, που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή. Και τούτο πέρα από την ούτως ή άλλως διενεργούμενη δικαστική έρευνα.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης με εμπειρογνώμονες υπό τον διεθνούς κύρους καθηγητή Γκόλνταμερ και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών. Αυτός νομίζω ότι είναι ο μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος να βγάλουμε συμπεράσματα και όχι στη βάση των «αποκαλυπτικών» ρεπορτάζ ή επιλεκτικών και αποσπασματικών μαρτυριών εμπλεκομένων ή μη.

Ομως ούτε αυτά αρκούν. Είναι πολιτική και ηθική μας υποχρέωση να προχωρήσουμε και σε θεσμικές τομές για την καταπολέμηση της χωροταξικής και οικιστικής αυθαιρεσίας και σε ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας. Εκεί κατατείνουν τόσο τα 20 άμεσα μέτρα για το δομημένο περιβάλλον όσο και η δημιουργία της νέας Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μέσα στην εβδομάδα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών που κυκλοφορεί σήμερα, 11 Αυγούστου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: