18.8.18

Το βλέμμα στην κοινωνία...

Η βιβλική καταστροφή στο Μάτι είναι προφανές ότι άλλαξε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (αλλά και της αντιπολίτευσης) ενόψει του φθινοπώρου.

Μπορεί να μην ήταν πραγματικά όλα όσα λέγονταν και γράφονταν για την...
20ή Αυγούστου -ημερομηνία εξόδου από τα μνημόνια-, ωστόσο δεν παύει να είναι η σημαδιακή ημερομηνία που η κυβέρνηση θα γύριζε σελίδα και θα άρχιζε να ξεδιπλώνει μια πολιτική που θα έχει περισσότερο τη δική της σφραγίδα παρά των δανειστών.

Τα δεδομένα άλλαξαν όμως, και μάλιστα όχι και τόσο υπέρ της. Οι πληγές των καταστροφικών πυρκαγιών με τόσο ανθρώπινο πόνο δύσκολα επουλώνονται. Κι αν σ' αυτές προσθέσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις, τότε το φορτίο γίνεται πολύ βαρύ αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το επικοινωνιακό προβάδισμα ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον φιλικό της Τύπο των ολιγαρχών.

Είναι όμως μια ιστορική ευκαιρία να μπουν νέες βάσεις σε ένα διαχρονικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο δεν άγγιξαν -όταν δεν το εξέθρεφαν- όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.

Σε επίπεδο αποφάσεων φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση για σύγκρουση, «για γροθιά στο μαχαίρι», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι θέμα χρόνου να αποδειχτεί και στην πράξη.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ένα πρώτο αισιόδοξο μήνυμα ήρθε από τη θετική εξέλιξη με την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά -γιατί όχι;- και από τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών.

Τώρα πια το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να ιεραρχήσει τα δεδομένα και να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση κυρίως στην οικονομική-κοινωνική πολιτική. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ν.Δ. και όσων τη στηρίζουν, ότι παραμένει το βλέμμα του στραμμένο προς την κοινωνία.

Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα που θα αποδείξουν ότι υπάρχουν περιθώρια να αναγεννηθούν οι ελπίδες για κάτι καλύτερο στα στρώματα που έχουν πληρώσει ακριβά τα μνημόνια.

Κομβική ημερομηνία σ' αυτόν τον σχεδιασμό αποτελεί η Διεθνής Εκθεση στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα σηματοδοτήσει το κυβερνητικό έργο και θα είναι η άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Μέχρι τότε θα έχουν προηγηθεί η σεμνή ανακοίνωση της επίσημης εξόδου της χώρας από τα μνημόνια αλλά και ο ανασχηματισμός, ο οποίος θα δείξει ξεκάθαρα ποια στρατηγική θα ακολουθηθεί.

Και να μην ξεχνάμε ότι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες προσδιορίζουν και πολιτικές...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: