25.8.18

Τα φαβορί...

...για τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ...
Η αναζήτηση νέου γραμματέα για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχτηκε σε μια πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση από ό,τι φαινόταν αρχικά. Η σύνδεση της με...
τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό και το εσωκομματικό power game έδωσε ιδιαίτερη πολιτική φόρτιση σε μια θέση η οποία τα τελευταία τρία χρόνια είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Η πρόταση σε Σκουρλέτη

Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε τριπλές εκλογές με ένα κόμμα σε «ύπνωση». Γι’ αυτό θέλησε με την τοποθέτηση ενός κεντρικού πολιτικού στελέχους στη θέση του γραμματέα να κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2015 βρίσκεται σε φάση κυβερνητικής… ραστώνης. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Πάνο Σκουρλέτη να αναλάβει τη θέση.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατ’ αρχήν δεν είχε αντίρρηση. Ωστόσο, σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίασαν τη μετακίνησή του στην Κουμουνδούρου ως πολιτικό «κόντεμα», φαίνεται ότι τον ενόχλησαν. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης σημειώνονται αποκλίσεις σε σχέση με το εύρος των κεντροαριστερών ανοιγμάτων, ιδιαίτερα στην αυτοδιοίκηση. Χωρίς λοιπόν να έχει αρνηθεί κατηγορηματικά την πρόταση Τσίπρα, ο κ. Σκουρλέτης φαίνεται να επιθυμεί την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων τόσο στο επίπεδο των συμβολισμών όσο και σε αυτό της πολιτικής ουσίας.

Ο Νίκος Παππάς

Ως plan B σε περίπτωση που ο Πάνος Σκουρλέτης επέμενε στις επιφυλάξεις του, έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Νίκου Παππά. Δεν είναι σαφές αν η πρόταση Παππά έχει χαρακτήρα διαπραγματευτικού επιχειρήματος. Επίσης, δεν είναι σαφές το τι ακριβώς επιθυμεί ο ίδιος. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι αν τελικά του το ζητήσει ο πρωθυπουργός, ο κ. Παππάς δεν πρόκειται να αρνηθεί. Μην ξεχνάμε τη φράση που κυκλοφορεί στην Κουμουνδούρου ότι «ο Παππάς είναι το alter ego του Τσίπρα».

Τα πράγματα περιπλέχτηκαν μετά την παρέμβαση της Κίνησης Μελών, της τάσης που συσπειρώνει μεγάλο μέρος των «προεδρικών». Η Κίνηση Μελών εξέφρασε την αντίθεσή της στην επιλογή Σκουρλέτη και προέκρινε τον Νίκο Παππά για τη θέση του γραμματέα. Το σκεπτικό της Κίνησης είναι ότι ο κ. Σκουρλέτης βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις των 53 παρά σε αυτές του Μαξίμου.

Τζανακόπουλος και Ηλιούπολος

Τις τελευταίες ώρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν  τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Νάσο Ηλιούπολο, ως εναλλακτικές λύσεις για τη θέση του γραμματέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός Εργασίας εκπροσωπούν τη νεότερη γενιά πολιτικών που βγήκε στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχήματος το τελευταίο διάστημα. Ανήκουν μεν σους «προεδρικούς» αλλά διατηρούν καλή σχέση με τους 53, ενώ δεν συμμετέχουν στην Κίνηση Μελών. Και οι δύο έχουν διατελέσει γραμματείς της Νεολαίας Συνασπισμού. Ωστόσο, δεν έχουν εμπειρία στη διεύθυνση προεκλογικών εκστρατειών.

Όπως και να έχει, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα δούμε σε ποιον θα δώσει ο Αλέξη Τσίπρα το δαχτυλίδι του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: