18.8.18

Οι ΗΠΑ εξετάζουν άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο...


Η σημαντική επιδείνωση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας οδηγεί τις ΗΠΑ στον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής τους πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις και το μπλοκάρισμα της παράδοσης των F35 στην Τουρκία, η Ουάσινγκτον εξετάζει και την...
αναβάθμιση των σχέσεων με την Κύπρου.

Στο νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας του περιλαμβάνεται η απόφαση για περιορισμό στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία, όμως υπάρχει και μία ρύθμιση που προκαλεί ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούνται να συντάξουν έκθεση η οποία θα φορά την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, αλλά και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών καλούνται να υποβάλουν εντός 180 ημερών προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στην έκθεση των υπουργείων θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής:

Περιγραφή της συνεχιζόμενης στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συζήτηση πιθανών βημάτων ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και βημάτων ενδυνάμωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και δυνατοτήτων ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανάλυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ να αρνείται την εφαρμογή αδειών και άλλων εγκρίσεων για την εξαγωγή αμυντικού υλικού και αμυντικών υπηρεσιών στις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στη διμερή σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ικανότητα των ΗΠΑ και των εταίρων τους να επιτύχουν κοινούς στόχους ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανάλυση για το κατά πόσο παρόμοια αμερικανική πολιτική συνάδει με τους συνολικούς στόχους της πολιτικής και ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτίμηση του πιθανού αποτελέσματος της άρσης παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στα συμφέροντα των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.-

Τη συμπερίληψη της τροπολογίας στο νόμο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας χαιρετίζει, με δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν, τόσο η συνεργασία του HALC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, όσο και του βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: