31.8.18

«Χαστούκι» από τον ΟΗΕ...

Επείγουσα έκκληση στην Ελλάδα απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τις απαράδεκτες συνθήκες υπερσυνωστισμού στα...
κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.

H εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά το δραματικό ρεπορτάζ του BBC που παρουσίαζε ως κολαστήριο τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, όπου οι πρόσφυγες είναι υπερδιπλάσιοι της χωρητικότητας και ζουν κάτω από βίαιες συνθήκες, ακόμα και σε χώρους με ανθρώπινα περιττώματα στο δάπεδο.

Ασφυκτικός συνωστισμός επικρατεί και στα περισσότερα άλλα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης,

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των δομών φιλοξενίας, «στις 30 Αυγούστου διαμένουν σε 30 δομές διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων, 30.997 πρόσφυγες/μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 25.423 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κω, έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες».

Η προσφυγική κρίση παραμένει εξάλλου ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας να προτείνει χθες την ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της Ύπατη Αρμοστεία, στα κέντρα των ελληνικών νησιών «επικρατεί πολύ σοβαρός συνωστισμός. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ζουν σε άθλιες, ανεπαρκείς και ταχύτατα επιδεινούμενες συνθήκες. Υπάρχουν άνθρωποι που διαμένουν σε αυτά τα κέντρα για περισσότερους από έξι μήνες».

Ακόμη, «καλεί τις αρχές να επιταχύνουν άμεσα τις διαδικασίες για όσους μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, να αυξήσουν τις δυνατότητες υποδοχής στην ενδοχώρα για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, να βελτιώσουν γρήγορα τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και να παράσχουν εναλλακτικές μορφές στέγασης για τους πιο ευάλωτους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, «η κατάσταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο στο ΚΥΤ στη Μόρια, στο νησί της Λέσβου, όπου περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες βρίσκονται στοιβαγμένοι σε καταλύματα που έχουν σχεδιαστεί για τη φιλοξενία μόλις 2.000 ανθρώπων. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη Μόρια είναι παιδιά».

«Σε περισσότερους από 3.000 αιτούντες άσυλο στα νησιά έχει δοθεί άδεια να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, αλλά ο ρυθμός των μεταφορών έχει επιβραδυνθεί λόγω της έλλειψης επαρκούς στέγασης και υποδοχής στην ενδοχώρα. Περίπου 1.350 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα τον Αύγουστο, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί για να μειωθεί η πίεση, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν στα νησιά. Τον Αύγουστο έφταναν κατά μέσο όρο περίπου 114 άνθρωποι καθημερινά, αριθμός μεγαλύτερος από τους 83 που έφταναν τον Ιούλιο. Περισσότερο από το 70% των αφίξεων είναι οικογένειες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν» προσθέτει.

Επιπλέον, η οργάνωση «καλεί τις αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν διοικητικές και υλικοτεχνικές καθυστερήσεις. Στο μεταξύ, πρέπει να εξεταστεί η λήψη έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανόμενης της χρήσης καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης ή εναλλακτικών δομών στέγασης, ενώ ενθαρρύνεται η συνεργασία των αρχών με την κοινωνία των πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης».

Καταλήγοντας, η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι «παραμένει έτοιμη να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και την ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, καθώς και στη μεταφορά των ανθρώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η Ύπατη Αρμοστεία, συμφώνησε κατ' εξαίρεση να συνεχίσει την υποστήριξή της για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις»...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: