15.8.18

Οι γκάφες συνεχίζονται...

Τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ θέλησε πολλές φορές να καλέσει τον...
Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε μεσημεριάτικα. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Όταν είναι μεσημέρι στην Ουάσινγκτον, στην άλλη πλευρά του πλανήτη είναι μεσάνυχτα, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα κοιμόταν βαθιά.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ προσπάθησαν να του εξηγήσουν τι συμβαίνει αλλά δεν ήταν εύκολο.

«Δεν του ήταν εύκολο να καταλάβει ότι ο αρχηγός κάποιας χώρας μπορεί να είναι 80 ή 85 χρονών και το πιθανότερο να κοιμάται μετά τις 10:30 μμ», σχολίασε ένας πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης του Τραμπ. «Όταν θέλει να καλέσει κάποιον, θα τον καλέσει. Δεν κοιτάζει την ώρα και δεν τον ενδιαφέρει ποιον θα ενοχλήσει», πρόσθεσε συνεργάτης του.

Η συνήθεια του Τραμπ να καλεί ηγέτες κρατών περίεργες ώρες είναι απλά ένα από τα πολλά διπλωματικά λάθη που κάνει από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία, όπως επίσης οι παρανοήσεις, οι εσφαλμένες προφορές και οι περίεργες συναντήσεις. Πέρυσι, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος μελετούσε έναν χάρτη πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, έκανε το λάθος και είπε το Νεπάλ «nipple» (δηλαδή, ρώγα) και γελώντας αναφέρθηκε στο Μπουτάν χρησιμοποιώντας τη λέξη «button» (δηλαδή, κουμπί).

«Σεβασμός στο πρωτόκολλο σημαίνει σεβασμός στους άλλους ανθρώπους», σχολιάζει η Wendy Sherman, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της κυβέρνησης του Κλίντον και του Ομπάμα. «Όταν ένας πρόεδρος δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο, αυτό σημαίνει πως δεν σέβεται τους άλλους.»

«Ο Πρόεδρος έχει αναπτύξει στενές σχέσεις που δεν είναι μόνο φιλικές, αλλά επιτρέπουν κρυφές συζητήσεις με πολλούς από τους κοντινούς συμμάχους της Αμερικής», σχολιάζει στο POLITICO η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Sarah Huckabee.

«Αν ο κόσμος θέλει να δει έναν πιο ευγενικό και με τρόπους πρόεδρο στο πρόσωπο του Τραμπ, τότε νομίζω θα απογοητευτεί», σημειώνει ο James Jay Carafano αντιπρόεδρος στο Heritage Foundation. «Δεν νομίζω ότι τα βλέπει σαν γκάφες ή λάθη. Νομίζω πως σκέφτεται “Κοιτάξτε, εγώ λειτουργώ διαφορετικά.” Aν πείτε, “Έτσι πρέπει να γίνεται”, θα σας πει: Ποιος το λέει; Πού είναι γραμμένο ότι δεν μπορώ να το κάνω;»

Στην ίδια συνάντηση που μπέρδεψε τα ονόματα του Νεπάλ και του Μπουτάν (πίστευε πως και οι δύο χώρες είναι μέρος της Ινδίας) έκανε άλλο ένα «αστείο» με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, τον Ναρέντρα Μόντι. Ο Τραμπ ρώτησε κάποιον έμπιστό του αν ο Ινδός πρωθυπουργός ήρθε με τη γυναίκα του, αλλά τον ενημέρωσαν πως βρίσκονται σε διάσταση. «Νομίζω μπορώ να του βρω μία (γυναίκα)», είπε αστειευόμενος ο Αμερικανός πρωθυπουργός.

Ο Ντόναλτ Τραμπ όμως δεν είναι ο πρώτος ούτε ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που κάνει αυτές τις γκάφες. Ο Μπιλ Κλίντον καλούσε περίεργες ώρες τους ηγέτες άλλων κρατών ενώ εκείνοι κοιμόνταν. Ο Τζορτζ Μπους έδωσε λάθος ονόματα σε τηλεοπτική συνέντευξη, το 2017, όπου του ζητούσαν να ονομάσει κάποιους παγκόσμιους ηγέτες. Το 2016, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόφερε λανθασμένα το όνομα του ηγέτη της Σινγκαπούρης Λη Κουάν Γιου, μπαίνοντας κι αυτός στη λίστα με τους γκαφατζίδες αμερικανούς προέδρους...

Πηγή: POLITICO / Daniel Lippman

Δεν υπάρχουν σχόλια: