29.8.18

Ένας ανασχηματισμός δεν φέρνει την άνοιξη...

Ο τελευταίος ανασχηματισμός πριν τις εκλογές του 2019 ήταν επιβεβλημένος γιατί χρειαζόταν να αντικατασταθούν υπουργοί που είχαν αποδώσει λιγότερο απ όσο απαιτούν οι περιστάσεις.

Στα...
θετικά του ανασχηματισμού πρέπει να προσμετρηθεί η αύξηση των γυναικών, που ήταν απελπιστικά λίγες για μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση και μάλιστα της αριστεράς, όταν στη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, οι γυναίκες υπουργοί είναι περισσότερες από τους άνδρες. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί δεν έχουν επιλεγεί με ψηφοθηρικά-τοπικά κριτήρια, όπως συνέβαινε συστηματικά στους προεκλογικούς ανασχηματισμούς των παλιότερων κυβερνήσεων.

Αποφεύχθηκαν επίσης οι πολλές μετακινήσεις-καραμπόλες υπουργών που όχι μόνο δεν έχουν νόημα αλλά αφήνουν στη μέση το έργο που είχαν ξεκινήσει οι απερχόμενοι. Από αυτή την άποψη, η διατήρηση των ίδιων υπουργών σε κρίσιμα υπουργεία, όπως της Υγείας, της Εργασίας ή της Οικονομίας εξασφαλίζει τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου. Η υπουργοποίηση νέων σε ηλικία στελεχών είναι επίσης ένα σωστό βήμα, απομένει όμως να αποδειχθεί αν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα προλάβουν να αποδώσουν έργο, αφού η θητεία τους, στη καλύτερη περίπτωση, δεν θα ξεπεράσει τους 12 μήνες.

Αντίθετα η, προσεκτική διεύρυνση στον χώρο της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς με την είσοδο των τριών γυναικών που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ (Παπακώστα, Ξενογιαννακοπούλου, Ζορμπά) είναι περισσότερο συμβολική και δείγμα καλών προθέσεων, παρά εκφράζει μια νέα πολιτική ριζοσπαστικών ανοιγμάτων και συμμαχιών.

Σε κάθε περίπτωση, ο χθεσινός ανασχηματισμός μπορεί να διορθώνει αδυναμίες ή να δηλώνει προθέσεις, αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επηρεάσει αποφασιστικά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Και η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητά της να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και την καθημερινότητα των πολιτών. Μπορεί τα ΜΜΕ να έχουν υλικό για να ασχοληθούν τις επόμενες μέρες, αλλά οι πολίτες θέλουν να δουν πραγματικές αλλαγές στη ζωή τους....

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: