8.8.18

Διαγωνισμός κακογουστιάς και χυδαιότητας...

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου, στον Αλέξη Τσίπρα και τη Ρένα Δούρου αξίζουν «κλωτσιές και δρόμο». Είναι ο νέος πολιτικός λόγος του Μητσοτάκη.

Η...
διατύπωση παίρνει μέρος στο διαγωνισμό κακογουστιάς και χυδαιότητας όπου ήδη σταδιοδρομούν όλα τα καλά παιδιά: Άδωνις, Βορίδης, Ψαριανός και άλλα άνθη του δημοσίου βίου- ο Θεός να τον κάνει. Σε σκληρό συναγωνισμό με τη διατεταγμένη δημοσιογραφία- αυτή και αν την κάνει ο Θεός.

Ποιος είναι όμως ο Οικονόμου που λέει -με το βλαχοτραμπούκικο στυλάκι του- αυτά τα ωραία πράγματα, ως βουλευτής ενός κόμματος που έχει αρχηγό με αρχές, αγωγή και τρόπους, αλλά παραδόξως ελκύει ότι σκύβαλο κυκλοφορεί; Είναι γνωστός και μη εξαιρετέος. Αν ρωτήσει μάλιστα κανείς στο ΠΑΣΟΚ θα ακούσει πράγματα από τα παλιά που εξηγούν τη συμπεριφορά του σήμερα.

Ο εν λόγω βουλευτής της ΝΔ ήταν νεολαίος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ήταν κακόφημος νεολαίος. Και αυτό μάλλον τον βοήθησε να πολιτευτεί επιτυχώς. Εκκλησιαστικοί κύκλοι, τοπικοί παράγοντες με ρόλους στο όργιο της αυθαιρεσίας του Υπολοίπου Αττικής, κομματικοί των σπηλαίων τον έστειλαν στη Βουλή-με το ΠΑΣΟΚ. Και εκεί συμπεριφέρθηκε αναλόγως.

Ο Γ. Παπανδρέου, που ήξερε, έψαχνε αφορμή να τον ξεφορτωθεί και τον βρήκε όταν ο Οικονόμου δεν ψήφισε το Μνημόνιο. Ως αφορμή και αυτός για να τον διώξουν για «πολιτικούς» λόγους. Στο καπάκι έστησε ένα κόμμα με τον Γιάννη Δημαρά. Αλλά σύντομα τον πούλησε και έφτιαξε δικό του μαγαζί με τίτλο «Ελεύθεροι Πολίτες».
Ως «αρχηγό κόμματος», πλέον, τον μάζεψε ο Κουβέλης στη ΔΗΜΑΡ. Αλλά το χούι δεν κόβεται και την κοπάνησε πάλι. Και ξαφνικά, ένας μάλλον ασήμαντος γυρολόγος έγινε «προσωπικότητα» σε βαθμό που να τον κάνει ο Σαμαράς …βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Εκεί που τα κόμματα βάζουν τους σπουδαίους.

Θα έλεγε κανείς ότι ο Κυριάκος θα τον ξεφορτωνόταν με τον πρώτη ευκαιρία. Αμ δε. Όταν ο Άδωνις αξίωσε την απομάκρυνση της Κατερίνας Παπακώστα, του έδωσε και κομματικό αξίωμα: αρμόδιος για την Υγεία. Έτσι ο Οικονόμου ψήλωσε. Και σε κάθε δημόσια εμφάνισή του μιλάει πλέον σαν κουτσαβάκι. Παίρνει ύφος νταή και απειλεί σαν πολλά βαρύς μαγκίτης της περιοχής του.

Στη ΝΔ τρίβουν τα μάτια τους, όσοι καταλαβαίνουν. Σ’ αυτό το κόμμα οι Καραμανλήδες, ο Εβερτ και ο Ράλλης θα πετούσαν με τις κλωτσιές όποιον εκφράζονταν με τέτοιο τρόπο. Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν, αλλά δεν μιλάμε. Δεν θέλουν να ασχοληθούν. Στον Σύριζα τρίβουν τα χέρια τους. Όσους περισσότερους Οικονόμου έχει η ΝΔ τόσο το καλύτερο. Είναι σαν τους Παπασταύρου.

Τελευταία ο Οικονόμου ψηφοθηρεί πάνω στους απανθρακωμένους της εκλογικής του περιφέρειας. Είναι σπεσιαλίστας στα ενδότερα της περιοχής. Έτσι δεν εντυπωσιάζεται κανείς με την αποκάλυψη ότι προ διετίας έχει ζητήσει να εξαιρεθεί το Μάτι από τους δασικούς χάρτες. Είναι από τις περιοχές που έχουν ψωμιά για πολιτευτές σαν αυτόν. Με ή χωρίς καμένους. Και δεν αφήνει την ευκαιρία. Άλλωστε είναι θέμα χαρακτήρα.

Ο Βασίλης Οικονόμου ανήκει σε ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου που μπήκε σε κόμμα για να σταδιοδρομήσει και το κάνει με κάθε μέσο. Για κάποιον λόγο που ο ίδιος ξέρει τα πράγματα του πήγαν μάλλον καλά- ακόμη και όταν έκανε τα χειρότερα πράγματα.

Ότι σήμερα, ένας παλιός αρχινεολαίος του ΠΑΣΟΚ είναι στην εμπροσθοφυλακή του νεομητσοτακισμού δεν είναι περίεργο. Όπως δεν είναι και ότι εκφράζεται σαν καραγωγέας. Εξ όνυχος τον λέοντα- και τον πολιτικάντη…

Ανδρέας Δεληγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: