7.8.18

Σε δομικό ανασχηματισμό προχωρά ο Τσίπρας...

Καθόλου εύκολη δεν είναι η «εξίσωση”» του ανασχηματισμού για τον Αλέξη Τσίπρα το φετινό καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως καλείται να συνθέσει μια δυνατή εκλογική ομάδα που θα οδηγήσει την...
κυβέρνηση στις επόμενες κάλπες, αλλά κυρίως για το μήνυμα που πρέπει να στείλει στην κοινωνία μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Η αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, η βελτιώση της καθημερινότητας, η έξοδος από τα μνημόνια είναι μερικά από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει αν θέλει να ανακάμψει δημοσκοπικά. Άλλος κρίσιμος παράγοντας που λαμβάνει υπόψιν είναι οι εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά και οι σχέσεις με τον εταίρο, που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να διαταράξει.

Υπουργοί που μίλησαν στο newpost.gr εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα είναι έτοιμος να κάνει τις ανακοινώσεις του μετά τις 20 Αυγούστου εκπέμποντας ένα μήνυμα ανανέωσης και δίνοντας ένα διαφορετικό πολιτικό σήμα, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που έφερε η εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Το γεγονός πως ο ανασχηματισμός φαίνεται να έχει «κλειδώσει», εκτός απροόπτου, πριν από την ΔΕΘ, έχει να κάνει με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις 8-9 Σεπτεμβρίου. Είναι φυσικό να θέλει να έχει στο πλευρό του μια νέα κυβέρνηση που θα έχει ήδη ορκιστεί και προσαρμοστεί στα νέα της καθήκοντα.

Οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι

Με ενδιαφέρον αναμένεται το πρόσωπο που θα βρεθεί στη θέση του Νίκου Τόσκα για το οποίο ήδη έχουν γίνει οι πρώτες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπουργός - έκπληξη που θα προέρχεται από τα επιχειρησιακά τμήματα της αστυνομίας ή ένα πολιτικό πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής; Η συγκεκριμένη επιλογή αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να δοθεί έμφαση και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο με αναβαθμισμένο ρόλο να σηματοδοτήσει την αλλαγή «σελίδας» στις πολεοδομικές ανωμαλίες του παρελθόντος. Ο Σωκράτης Φάμελος θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που δικαίωσαν τον πρωθυπουργό για τη στήριξη που του παρείχε.

Ανάμεσα στους επικεφαλής των χαρτοφυλακίων υπάρχουν πρόσωπα που «κάηκαν» μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι; 

Από τη στιγμή που οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μόνο για τον Νίκο Τόσκα, όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους υπουργούς, που εδώ και δυο εβδομάδες έχουν βρεθεί στο πλευρό του και έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος της επιχειρησιακής ευθύνης για την αποκατάσταση των πληγέντων. Περισσότερες παρεμβάσεις, άλλωστε θα έδιναν ένα ισχυρό «πάτημα» στη ΝΔ να επικρίνει ακόμα περισσότερο το Μαξίμου πως αποδέχεται την ήττα που υπέστη ο κρατικός μηχανισμός το βράδυ της 23ης Ιουλίου.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο Πάνος Σκουρλέτης, πέρα από το ότι ανέλαβε προσωρινά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκτιμάται ότι βοήθησε πολύ στη στροφή που έκανε το Μαξίμου μετά την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον πρωθυπουργό. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει εσωτερικές μετακινήσεις που θα βοηθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει μια μεγαλύτερη φρεσκάδα στο υπουργικό σχήμα.

«Βαρόμετρο» ο Τσακαλώτος

Για άλλη μια φορά, πάντως, η «ζυγαριά» που θα κρίνει αν ο ανασχηματισμός που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός θα είναι σαρρωτικός ή όχι, θα έχει αφετηρία την οδό Νίκης. Όπως είχε γράψει πρόσφατα το newpost.gr, θεωρείται δύσκολο να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μεγάλες παρεμβάσεις  στα υπουργεία που παρακολουθούνται από τους Θεσμούς και ο υπουργός των Οικονομικών δεν έχει δείξει έως τώρα διάθεση να αφήσει το πόστο του. 

Πέρα από το γεγονός πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί το συνδετικό κρίκο της κυβέρνησης με την εσωκομματική αντιπολίτευση των “53+”, για ποιον λόγο να θέλει να απομακρυνθεί από το χαρτοφυλάκιό του, τη στιγμή που ετοιμάζεται ένα γενναίο πακέτο κοινωνικών παροχών. Δεν αποκλείεται ο Γιάννης Δραγασάκης να αφήσει τη θέση του στο υπουργείο Οικονομίας με τον Αλέξη Τσίπρα να σκέφεται να τοποθετήσει πρόσωπο που δεν συμμετείχε έως τώρα στο οικονομικό επιτελείο.

Αμετακίνητος θεωρείται ο Νίκος Κοτζιάς, αφού στην κυβέρνηση θεωρούν πως έκανε εξαιρετική δουλειά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ είναι ο μόνος εκπρόσωπος πλέον της Κίνησης «Πράττω» μετά την αποχώρηση του Νίκου Τόσκα. Ο Πάνος Καμμένος, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του δικού του κοινού, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία εξαιτίας του ονοματολογικού και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αφήσει το Πεντάγωνο. Εφεδρείες για πολλές αλλαγές από τους ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να υπάρχουν και οι ισορροπίες δεν θεωρείται τόσο απλό να διαταραχθούν εξαιτίας κυρίως της κρίσης, που έχουν περάσει οι σχέσεις των δυο εταίρων.

Δεδομένη θεωρείται η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βρεθεί σε κομβικά υπουργεία, ενώ για άλλη μια φορά τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Λούκας Κατσέλη ακούγονται έντονα σε μια προσπάθεια που θα γίνει για άνοιγμα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Αστάθμητος παράγοντας για τις αλλαγές είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου, αφού πρόσωπα που ήδη βρίσκονται μέσα στο υπουργικό συμβούλιο έχουν βολιδοσκοπηθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προκειμένου να διεκδικήσουν είτε μεγάλους δήμους είτε περιφέρειες. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θέλει να έχει δίπλα του μέχρι τις εκλογές την πιο δυνατή ομάδα, όλα τα στοιχεία θα συνεκτιμηθούν πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο σε αριθμούς

Ασχέτως από το αν οι αποχωρήσεις και οι μετακινήσεις είναι πολλές, η δομή του υπουργικού συμβουλίου δεν προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά  και το ενδιαφέρον στρέφεται για ακόμα μια φορά στα πρόσωπα που θα βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού και κατ’ επέκταση αν θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση του πρωινού καφέ. 

Το υπουργικό συμβούλιο, όπως διαμορφώθηκε μετά τις ελάχιστες αλλαγές τον περασμένο Φεβρουάριο, αποτελείται μαζί με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από 50 μέλη: 21 υπουργοί, 11 αναπληρωτές υπουργοί και 16 υφυπουργοί. Τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη που κατέχουν κάποιο χαρτοφυλάκιο είναι 16 και οι ΑΝΕΛ συμμετέχουν σε 6 υπουργεία. Στην κίνηση των «53+» ανήκουν 5 μέλη της κυβέρνησης, από τους Οικολόγους μόνο ο Γιάννης Τσιρώνης και από τους Πασοκογενείς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Χρήστος Σπίρτζης. Στο τωρινό υπουργικό σχήμα συμμετέχουν 8 γυναίκες...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: