12.8.18

Αγία Νάπα: Κροίσοι, χλιδή, κιτς και αίμα...

Αν, όπως έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης, περιηγούμενος τη Κύπρο, «τα αηδόνια δεν σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες», το σίγουρο είναι πως στη σημερινή Κύπρο, αυτό που σίγουρα δεν θα σε αφήσει αν κοιμηθείς δεν είναι τα αηδόνια. Είναι οι...
ξέφρενοι – έως παρεξηγήσεως – ρυθμοί της Αγίας Νάπας, σε μια περιοχή στα νοτιοανατολικά του νησιού, που με δυσκολία θα εντόπιζε κάποιος στον χάρτη, έως και το 1974. Το ψαροχώρι, με τους λιγοστούς κατοίκους έχει πλέον μεταμορφωθεί σε μια πόλη με εκατομμύρια τουρίστες, η οποία φιγουράρει μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Η Αγία Νάπα, μια ανάσα από την «πόλη φάντασμα», την Αμμόχωστο, κλείνει πλέον το μάτι σε μεγάλα deals που δημιουργούν άλλου είδους συνθήκες ανάπτυξης, μετατρέποντας τη γη σε χρυσάφι και τις παραλίες της σε κεφάλαιο με υψηλές αποδόσεις. 

Πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, έργα πολλών εκατομμυρίων και προοπτικές επενδύσεων που υπερβαίνουν την παραδοσιακή έννοια του τουρισμού, κάνουν τη σύγχρονη Αγία Νάπα, κέντρο της «βαριάς βιομηχανίας» της Κύπρου, όχι όμως χωρίς ανταγωνισμό. Βεβαίως οι τουρίστες και οι επενδυτές δεν ξενυχτούν με την έγνοια της εκκρεμότητας του κυπριακού, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική παράμετρο, που σχετίζεται κυρίως με την «ανάσταση» της Αμμοχώστου, η οποία σε περίπτωση που αποκτήσει και πάλι ζωή, θα στρέψει του προβολείς επάνω της. Οι πρώτοι κάτοικοι της Αγίας Νάπας, δεν θα μπορούσαν καν να διανοηθούν ότι η προσπάθεια τους να επιβιώσουν από την πανώλη, θα εξελισσόταν μέσα στα λίγα τελευταία χρόνια σε αυτό που είναι σήμερα η περιοχή φλερτάρει με τον κοσμοπολιτισμό και ενίοτε με το κιτς, που έγινε μέρος της «ταυτότητας» της.

napa4

Μαρίνα «ναυαρχίδα»

Οι βάρκες και τα ψαροκάικα, που ισορροπούν στις κορυφές των κυμάτων της ήρεμης θάλασσας στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας, φιλοδοξούν να γίνουν σύντομα πολυτελείς θαλαμηγοί, πλάι σε επαύλεις, με υψηλών προδιαγραφών παροχές, οι οποίες ήδη προσφέρονται σε επίδοξους ιδιοκτήτες που αναζητούν μια καλή επένδυση, που τις περισσότερες φορές συνδέεται και με την απόκτηση ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου, που ανοίγει πόρτες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης σε άλλες 26 χώρες. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στο τομέα των κατασκευών, η οποία αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η επένδυση γίνεται από κοινοπραξία με μεγαλομέτοχο τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Naguib Sawiris και την κυπριακή εταιρεία Καραμοντάνη. Αν και ακόμα το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουν προπωληθείσχεδόν όλα τα διαμερίσματα του ενός εκ των δύο πύργων που θα δεσπόζουν της μαρίνας. Πρόκειται για Ρώσους, Κινέζους, Λιβανέζους, Αιγύπτιους και άλλους αγοραστές από διάφορες χώρες, ενώ οι Κύπριοι που επενδύουν με αγορά ακινήτου στη μαρίνα ανέρχονται στο 30%. Οι πελάτες που αγοράζουν διαμερίσματα ή επαύλεις πριν ολοκληρωθεί το έργο τυγχάνουν κάποιων εκπτώσεων, καθώς το ρίσκο της επένδυσης τους είναι μεγαλύτερο. 

Η μαρίνα της Αγίας Νάπας, στοχεύει κυρίως στη προσέλκυση επενδυτών που δεν επιθυμούν αποκλειστικά την απόκτηση ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου. Αξιοποιώντας τη φήμη της Αγίας Νάπας, μία από τις πλέον γνωστές παραλίες παγκοσμίως και τη θέση της μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, φιλοδοξεί να μετατραπεί σε κύριο και όχι παράπλευρο προορισμό της περιοχής, καθώς θα λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα, ως μια μικρή κοινότητα.Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο καλοκαίρι του 2019 και το σύνολο το 2021. Η εταιρεία που κατασκευάζει τη μαρίνα θα τη διαχειρίζεται για 50 χρόνια και στη συνέχεια το έργο θα περάσει στη κυριότητα του κράτους, το οποίο έχει διαθέσει τον χώρο. Ένα μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων βρίσκεται εντός της θάλασσας με επιχωματώσεις που δημιούργησαν επέκταση. 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: