22.8.18

Παρέμβαση Τσακαλώτου υπέρ Σκουρλέτη...

Με σημερινή δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρενέβη στον διάλογο που γίνεται , κυρίως μέσω διαρροών, για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Στην...
ιδιότυπη διελκυστίνδα μεταξύ Σκουρλέτη και Μαξίμου, ο κ Τσακαλώτος τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς με το μέρος του υπουργού Εσωτερικών.

Οι άνθρωποι του Οδυσσέα

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Οικονομικών σε συνέχεια του διαγγέλματος Τσίπρα, εκτίμησε ότι «γράφουμε νέες σελίδες μετά την πολιτική οδύσσεια των μνημονίων». Προσέθεσε δε ότι «δεν θα είναι εύκολο, αλλά τις γράφουμε μαζί με τους ανθρώπους που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια στην κυβέρνηση και το κόμμα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση και με τις ίδιες αξίες για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τις εργασιακές σχέσεις και για μια παιδεία και υγεία αντάξια των προσδοκιών του λαού μας.» Καταλήγοντας, ο κ. Τσκαλώτος τόνισε με νόημα: «Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων.»
Οι εσωκομματικές αιχμές

Πέρα από το γενικό πανηγυρικό μήνυμα που εξέπεμψε, η δήλωση Τσακαλώτου έχει σαφείς εσωκομματικές αιχμές. Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι τυχαία η αναφορά στην υπεράσπιση των συντάξεων. Ο υπουργός Οικονομικών είναι ενοχλημένος από δημοσιεύματα που τον φέρουν να είναι υπέρ της «λογικής της περικοπής των συντάξεων». Εικάζεται ότι οι πηγές αυτών των δημοσιευμάτων βρίσκονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Τσακαλώτος τάσσεται στο πλευρό του Πάνου Σκουρλέτη στην κόντρα χαμηλής έντασης που έχει ο υπουργός Εσωτερικών με το Μαξίμου. Υπενθυμίζεται ότι έχει προταθεί στον κ. Σκουρλέτη να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μάλλον δεν τον ενθουσιάζει, τουλάχιστον με τους όρους που γίνεται η πρόταση.

Οι 53+ θα ήθελαν τον κ. Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου «για να ενισχυθεί η συλλογικότητα και να πάει το κόμμα συντεταγμένο στην εκλογές». Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν ενοχληθεί από διαρροές που δίνουν στην μετακίνηση του κ. Σκουρλέτη χαρακτήρα πολιτικού «υποβιβασμού». Επιπλέον, στελέχη των 53 υποστηρίζουν με αναρτήσεις τους στα social media ότι αξίζουν συγχαρητήρια «στα μέλη του κόμματος που στήριξαν την κυβέρνηση σε αντίξοες συνθήκες», υπονοώντας ότι υποτιμάται η συμβολή του κομματικού μηχανισμού στην «επιτυχή έξοδο από τα Μνημόνια».. Η αποστροφή του κ. Τσακαλώτου για τη συμβολή στη νίκη του Οδυσσέα των πιστών του ανθρώπων» αποτελεί από τη μια μεριά έπαινο στο κόμμα και από την άλλη στέλνει στο Μαξίμου το μήνυμα ότι δεν μπορεί να «τσαλακώνονται» ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης.

Οι σχέσεις των δύο υπουργών

Η παρέμβαση Τσακαλώτου αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το ότι οι σχέσεις του με τον Πάνο Σκουρλέτη δεν είναι ιδιαίτερα θερμές. Στα χρόνια της αντιπολίτευσης, οι δύο πολιτικοί είχαν συνδεθεί με στενή φιλία. Στη δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η ψυχρότητα εκφράστηκε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2016, με τον Πάνο Σκουρλέτη να υποστηρίζει ότι «πολλές μάχες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τις έδωσε ο καθένας μόνος του και όχι όλοι μαζί» και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντάει λέγοντας πως «μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρχουν «δεξιοί» που εφαρμόζουν μέτρα και «αριστεροί» που διαμαρτύρονται». Λίγους μήνες μετά, σε δείπνο των δύο υπουργών δόθηκαν εξηγήσεις και οι τόνοι έπεσαν. Οι σχέσεις τους όμως δεν επανήλθαν στο πρότερο στάδιο. Τώρα διαφαίνεται μια… ομηρική σύγκλιση μεταξύ τους.

Να δούμε όμως τι θα πει στο τέλος ο Οδυσσέας...

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: