13.8.18

Έντονη ανησυχία στην Αθήνα...

...από την κρίση Άγκυρας - Ουάσινγκτον...

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα από την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και την κατατρακύλα της...
τουρκικής λίρας.

Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί μια ασταθή Τουρκία και, έναν αποδυναμωμένο Ερντογάν, που θα αναζητάει νέους συμμάχους, αντιπαρατιθέμενος με τη Δύση. Και αυτό, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, η γειτονική χώρα δεν αποκλείεται να επιχειρήσει την εξαγωγή της κρίσης, ενώ χωρίς τη στήριξη της Δύσης -και πολύ περισσότερο έναντι αυτής- όπως εκτιμάται, η οικονομία της δύσκολα θα αποφύγει την κατάρρευση, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα.

Η Αθήνα ελπίζει σε σειρά θεμάτων στην “πίεση” της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα, ώστε να μην ξεπερνιούνται -”πέραν του επιτρεπτού”- τα όρια στις προκλήσεις και τις εντάσεις από την κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας.

Η κρίση, όμως, στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις:

Δημιουργεί ανησυχία ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ίσως οδηγηθεί στην αύξηση της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό γεωτρύπανο, δηλαδή, να ενεργήσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και -ενδεχομένως- να οδηγηθεί και σε “αψιμαχίες” με την ExxonMobil!

Οδηγεί -εφόσον η κρίση βαθύνει- τον Ταγίπ Ερντογάν σε σκέψεις για στρατηγική συμμαχία με τη Μόσχα, τη στιγμή που οι ελληνορωσικές σχέσεις το διάστημα αυτό δοκιμάζονται και ο Β. Πούτιν θα έβλεπε με ικανοποίηση ρωγμές στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αναστέλλει οποιαδήποτε ελπίδα ή σκέψη για προσπάθεια απελευθέρωσης ή δίκαιης δίκης των δυο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς δεν μπορεί να κρατείται ο πάστορας και να απελευθερωθούν οι Έλληνες -καθένας καταλαβαίνει τι πρώτου μεγέθους πρόκληση θα αποτελούσε κάτι τέτοιο προσωπικά για τον Ντ. Τραμπ.

Προκαλεί ανησυχία μήπως και η κρίση οδηγήσει την Άγκυρα στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει ως όπλο και τους 2.500.000 και πλέον πρόσφυγες που διαθέτει στο έδαφός της -εξέλιξη βεβαίως ιδιαίτερα ακραία- ή να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: