19.8.18

Το Ισραήλ έκλεισε το πέρασμα στη Γάζα...


Μετά το κύμα διαδηλώσεων και τη δολοφονική καταστολή των στρατιωτών του το Ισραήλ έκλεισε σήμερα το μεθοριακό πέρασμα του Ερέζ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο...
υπουργός Άμυνας της χώρας.

Πρόκειται για το μόνο πέρασμα κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και του Ισραήλ. Θα παραμείνει ανοιχτό για «τις περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και για τους ασθενείς», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Cogat, του οργάνου που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό των ισραηλινών δραστηριοτήτων στα κατεχόμενα εδάφη.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση πάρθηκε «λόγω της συνέχισης των βίαιων διαδηλώσεων κατά μήκος της μεθορίου», ενώ δεν διευκρίνησε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το πέρασμα θα παραμείνει κλειστό.

Το γραφείο πολιτικών υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα επιβεβαίωσε το κλείσιμο του Ερέζ με εξαίρεση τους ασθενείς και τους κατοίκους της Γάζας που είναι να επιστρέψουν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Την Παρασκευή δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ακόμα 60 τραυματίστηκαν από τα πυρά Ισραηλινών στην Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επεισοδίων.

Χθες έγινε η κηδεία ενός μαχητή της Χαμάς, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μία μέρα πριν, εν μέσω των διπλωματικών για την κατάπαυση του πυρός.

Η νέα αιματοχυσία έδειξε την ευθραυστότητα της εκεχειρίας που τηρήθηκε για περίπου μια εβδομάδα από τον ισραηλινό στρατό και τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες, μετά σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες εντάσεων εντός και γύρω από τον θύλακα.

Το Ισραήλ είχε ξανανοίξει την περασμένη εβδομάδα σε μια ένδειξη άμβλυνσης των εντάσεων το Κερέμ Σαλόμ, το μόνο μεθοριακό πέρασμα για εμπορεύματα μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο είχε παραμείνει ως επί το πλείστον κλειστό από τον Ιούλιο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: