19.8.18

«Πήγαμε τον Ερντογάν στο δικαστήριο»...


Ο Σενέρ Λεβέντ και η εφημερίδα Αφρίκα από τα κατεχόμενα κατέθεσαν μήνυση κατά του Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας τον ότι υποκίνησε επιθέσεις κατά της...
εφημερίδας στις 22 Ιανουαρίου 2018. Το σημερινό πρωτοσέλιδο φέρει τον τίτλο «Πήγαμε τον Ερντογάν στο δικαστήριο» και δείχνει φωτογραφίες των μηνύσεων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

Η εφημερίδα Αφρίκα έχει και φωτογραφίες από την επίθεση υποστηρικτών του Ερντογάν στα γραφεία της στις 22 Ιανουαρίου του 2018, με ανθρώπους να σχηματίζουν το εθνικιστικό σύμβολο των Γκρίζων Λύκων, αλλά και τη «ραμπία».



Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τουρκοκυπριακό μέσο μηνύει Τούρκο πολιτικό, ενώ έρχεται σε συνέχεια της δικαστικής έρευνας που διεξάγει η Άγκυρα για το πρωτοσέλιδο της 21 Ιανουαρίου. Τότε η Αφρίκα είχε τον τίτλο «Ακόμη μία εισβολή από την Τουρκία» σχολιάζοντας την επίθεση στην συριακή Αφρίν.

Η Αφρίκα έχει προκαλέσει αρκετές φορές οργισμένες αντιδράσεις στους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας με την αριστερή γραμμή της και την υποστήριξή της στην επανένωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 21 Ιανουαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση γυναικών μελών του AKP την είχε χαρακτηρίσει ως «άθλια» και «ανήθικη» και είχε καλέσει τα «αδέλφια του στον Βορρά να αντιδράσουν» «Λένε ότι ο τουρκικό στρατός, μετά την Κύπρο, πραγματοποίησε ακόμη μία εισβολή. Πόσο ανήθικο και χυδαίο είναι αυτό» φέρεται να είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Στις 22 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν, φανατικοί εθνικιστές επιτέθηκαν στα γραφεία της Αφρίκα με πέτρες και σιδηρολοστούς, ενώ αποπειράθηκαν να λιντσάρουν τους εργαζόμενους.

«Εγώ είμαι ο κατήγορός σου, εσύ κατηγορείσαι κύριε, είσαι απολογούμενος στην Κύπρο, θα κληθείς να δώσεις απαντήσεις. Είσαι ένοχος. Έχεις πράξει ένα μεγάλο έγκλημα. Είσαι ο υποκινητής. Τους προέτρεψες να μας λιντσάρουν, να μας δολοφονήσουν. Βλέπεις αυτόν τον αδίστακτο όχλο; Βλέπεις τον άνδρα που κρατάει μία μεγάλη πέτρα στο χέρι του;» γράφει στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας το Σενέρ Λεβέντ.

Παράλληλα, ο διευθυντής της εφημερίδας επισημαίνει ότι οι διαδηλωτές αυτοί κάνουν ότι τους λέει ο Ερντογάν, ενώ, αναφορικά με τη μήνυση, σημειώνει «Υπέβαλες μήνυση εναντίον μου στην Άγκυρα. Τη δέχομαι. Τώρα είναι η σειρά σου να έρθεις στα δικά μας δικαστήρια. Θα ερχόμουν στα δικά σου δικαστήρια, εάν υπήρχαν».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι το θέμα δεν θα μείνει εδώ, αλλά θα προχωρήσει περαιτέρω αλλιώς «αυτό το νησί δεν θα μας συγχωρέσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: