28.8.18

Πώς φτάσαμε εδώ Πάνο...

Η επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη από τον πρωθυπουργό δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Προηγήθηκαν έντονο παρασκήνιο, πολύωρες διαβουλεύσεις αλλά και...
ενδιαφέρουσες ζυμώσεις μεταξύ των τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, η λύση βρέθηκε και αποδείχθηκε ενωτική και συμβιβαστική, κάτι το οποίο αποτέλεσε μια από τις κύριες αγωνίες του Αλέξη Τσίπρα όταν αποφάσιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επειγόντως να ανασυντάξει τις δυνάμεις του...

Από τον Ιούλιο

Η πρώτη βολιδοσκόπηση του Πάνου Σκουρλέτη από τον πρωθυπουργό για την ανάληψη της θέσης του γραμματέα έγινε πολύ πριν ανοίξει δημοσίως το ζήτημα των εσωκομματικών ανακατατάξεων.

Η εν λόγω επικοινωνία των δύο ανδρών τοποθετείται περί τον Ιούλιο και σίγουρα αρκετά πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, γεγονός που αποσυνδέει τη μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών από την κυβέρνηση στο κόμμα από τη διαχείριση της εθνικής τραγωδίας στην Ανατολική Αττική.

Από εκείνο το ραντεβού -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον κ. Σκουρλέτη να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει τα ηνία του κόμματος, με δεδομένο ότι η χώρα εισέρχεται πλέον σε μια μακρά προεκλογική περίοδο και το κόμμα οφείλει να βρεθεί σε εγρήγορση, από την κορυφή του μέχρι τη βάση.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης δεν φαίνεται να ήταν εξαρχής αρνητικός. Εχοντας θητεύσει τα κρίσιμα χρόνια της αντιπολίτευσης και μέχρι το πολιτικό «θαύμα» του 2015 στην επιτελική θέση του εκπροσώπου Τύπου, η επιστροφή στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίστηκε από το έμπειρο στέλεχος ως μια πρόκληση.

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι από τις λιγοστές προϋποθέσεις που έθεσε ενώπιον του πρωθυπουργού ήταν η υποψηφιότητά του να είναι ευρείας αποδοχής από όλες τις κομματικές πτέρυγες και επιπλέον να πλαισιωθεί στα νέα του καθήκοντα από μια ομάδα στελεχών πρώτης γραμμής, μαζί με τα οποία θα δώσουν τη μάχη από το μετερίζι του κυβερνώντος κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει την πλήρη στήριξή του και το θέμα έμεινε εκεί.

Η σχετική συζήτηση άνοιξε και πάλι για τα καλά πριν από μερικές ημέρες όταν πλέον είχε καταστεί σαφές ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το κόμμα.

Μετά και την τυπική ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και το πολυσυζητημένο διάγγελμα της Ιθάκης, άνοιξε ο δρόμος για τις επίμαχες αλλαγές σε κομματικό και κυβερνητικό επίπεδο. Κι ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης εμφανιζόταν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί και ο μοναδικός διάδοχος του απερχόμενου γραμματέα Πάνου Ρήγα, από το βράδυ της Παρασκευής και έπειτα (οπότε και συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος) στο προσκήνιο ήρθε κι άλλο ένα όνομα, ενός πρωτοκλασάτου στελέχους και απολύτως έμπιστου για τον πρωθυπουργό.

Αυτό του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος φερόταν να είναι η πρόταση που έριξε στο τραπέζι η πλευρά της προεδρικής πλειοψηφίας, θεωρώντας ότι ο νέος γραμματέας οφείλει να προέρχεται από τις δικές της γραμμές. Οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Παππά να μην επιθυμεί την ενεργό ανάμειξή του στα κομματικά δρώμενα, όμως αν του το πρότεινε επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν βέβαιο ότι θα αποδεχόταν την πρόταση.

Την ίδια στιγμή ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η τάση των 53+, που θεωρείται η αριστερή εσωκομματική φωνή, είχε εκδηλώσει την προτίμηση και τη στήριξή της στον Π. Σκουρλέτη, ο οποίος, αν και δεν αποτελεί μέλος της, εντούτοις έχει κριθεί ότι έχει αφήσει αριστερό αποτύπωμα τόσο ρητορικά όσο και στο έργο του ως υπουργός Εργασίας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Σφήνα στο δίδυμο Σκουρλέτη-Παππά μπήκαν για μερικές ώρες ακόμη δυο-τρία πρόσωπα, από τη νεότερη ηλικιακά γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα πετυχημένοι στις υπουργικές αποστολές που τους έχουν ανατεθεί.

Επρόκειτο για τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νάσο Ηλιόπουλο (έχουν θητεύσει και οι δύο ως γραμματείς της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ) και Αλέξη Χαρίτση. Οι περιπτώσεις τους δεν προχώρησαν και θα αποτελούσαν εναλλακτικές λόγω κάποιου αδιεξόδου... Ειδικά για τον κ. Τζανακόπουλο, λέγεται ότι ο πρωθυπουργός τον ήθελε να συνεχίσει δίπλα του στο Μαξίμου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, πληροφορία που εφόσον ευσταθεί «αποκαλύπτει» ότι στον ανασχηματισμό θα μείνει αμετακίνητος στο πόστο του...

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: