18.8.18

Η Γερμανία «σπρώχνει» την Τουρκία στο ΔΝΤ...


Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας χάνει την αξία του, η οικονομία απειλεί να καταρρεύσει, αλλά η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει, προς το παρόν, ένα...
πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως πότε όμως; Η Άγκυρα βρίσκεται με την... πλάτη στον τοίχο, ειδικά μετά τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα, με αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προτρέπει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ρεζτέπ Ερντογάν να αποδεχθεί πρόγραμμα βοήθειας του Ταμείου. Όπως γράφει το δημοσίευμα. το θέμα συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την περασμένη Πέμπτη.

Ο Σολτς παρότρυνε τον Αλμπαϊράκ (γαμπρός του Ερντογάν) να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας για το ΔΝΤ. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την επικείμενη περιοδεία του στις χώρες του κόλπου για να αναζητήσει βοήθεια από φιλικές χώρες, ενώ ευελπιστεί ότι και η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει χρήματα στην Άγκυρα, προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδο που οδηγείται.

Το ΔΝΤ ζητά επειγόντως από την Άγκυρα σημαντική αύξηση των επιτοκίων, καθώς όπως εκτιμά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί το τουρκικό νόμισμα. Επιπλέον, ζητά στην κυβέρνηση να κάνει περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως σημειώνει το Spiegel, εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν υπολογίσει ήδη πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Τουρκία και το προσδιορίζουν ανάμεσα σε 30 με 70 δισ. δολάρια.

Μέχρι το τέλος του χρόνου κράτος και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δισ. ευρώ. Δηλαδή περισσότερο από το 1/4 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: