12.8.18

Ο Τσιτσιπάς θέλει να γίνει ο καλύτερος τενίστας του κόσμου...


"Να σου πω την αλήθεια περισσότερο αγχωνόμουν όταν ήμουν νο. 150 ή 160 παρά τώρα που ξέρω ότι είμαι μέσα στους 50 καλύτερους τενίστες του κόσμου. Δεν νιώθω ούτε άγχος, ούτε ευθύνη γιατί ξέρω ότι η βαθμολογία μου αυτή τη στιγμή αντικατοπτρίζει την αξία μου, αν δεν είναι και χαμηλότερη".

Πριν από περίπου έναν χρόνο ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν...
στο Νο 205 της παγκόσμιας κατάταξης. Σήμερα, είναι ανάμεσα στους 50 καλύτερους τενίστες του κόσμου και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται ψηλότερα από την 36η θέση*. Και όλα αυτά δύο μήνες πριν κλείσει τα 20 του χρόνια.   
Η αλματώδης ανέλιξή του στο ATP ranking δεν πέρασε απαρατήρητη από τον κόσμο του τένις, ενώ την περασμένη εβδομάδα ασχολήθηκαν μαζί του μέχρι και οι «New York Times». 
Όπως είναι λογικό, αυτή την περίοδο είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πετύχεις τον Στέφανο. Βρίσκεται συνεχώς με μια βαλίτσα (ή με μια ρακέτα, αν προτιμάτε) στο χέρι και ταξιδεύει από τουρνουά σε τουρνουά για να κεφαλαιοποιήσει την άνοδό του. 
Ελάχιστα 24ωρα αφότου επέστρεψε από το Παρίσι και το Ρολάν Γκαρός και μία μέρα πριν αναχωρήσει για την Ολλανδία καταφέραμε να συναντηθούμε στη Γλυφάδα ένα μεσημέρι καθημερινής. 
Η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το τι ακριβώς συνέβη τους τελευταίους μήνες και πού αποδίδει ο ίδιος τις συνεχόμενες καλές εμφανίσεις του στα γήπεδα του κόσμου. 
«Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε σχέση με πέρυσι, εντός και εκτός γηπέδου. Έχει αλλάξει ο χαρακτήρας μου, ο τρόπος που αντιμετωπίζω όσα συμβαίνουν μέσα στο παιχνίδι. Έχω αποκτήσει πλέον περισσότερη εμπειρία και δίπλα μου βρίσκεται ένα πολύ καλύτερο team. 
Η ακαδημία Μουράτογλου με έχει βοηθήσει να ανέβω φέτος επίπεδο και να συνειδητοποιήσω την αξία μου ως παίκτη» εξηγεί.

«Τι εννοείς όταν λες ότι έχει αλλάξει ο χαρακτήρας σου;» τον ρωτάω. «Έχω γίνει πιο πειθαρχημένος και πιο αποφασιστικός μέσα στο γήπεδο. Ξέρω τι πρέπει να κάνω κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πώς να χειριστώ ορισμένες καταστάσεις. Καταλαβαίνω τα λάθη μου και τα διορθώνω. Με αυτό τον τρόπο μένω περισσότερη ώρα μέσα στο παιχνίδι κι έτσι δυσκολεύω το έργο του αντιπάλου μου».

Αν και η χώρα μας δεν έχει ιδιαίτερη παράδοση στο τένις, οι επιδόσεις του Τσιτσιπά, οι συμμετοχές του στα κυρίως ταμπλό μεγάλων τουρνουά και Grand Slam αλλά και η θέση του στην παγκόσμια κατάταξη (σ.σ. είναι o πρώτος Έλληνας αθλητής που μπήκε ποτέ στο top 100) έχει κάνει αρκετούς να τον χαρακτηρίζουν ήδη ως τον καλύτερο Έλληνα τενίστα όλων των εποχών. Τον αγχώνει η ταμπέλα αυτή;  

 «Να σου πω την αλήθεια περισσότερο αγχωνόμουν όταν ήμουν Νο150 ή 160 παρά τώρα που ξέρω ότι είμαι μέσα στους 50 καλύτερους τενίστες του κόσμου. Δεν νιώθω ούτε άγχος ούτε ευθύνη γιατί ξέρω ότι η βαθμολογία μου αυτήν τη στιγμή αντικατοπτρίζει την αξία μου, αν δεν είναι και χαμηλότερη. Νιώθω χαρούμενος που εκπροσωπώ την Ελλάδα και μαζί με τη Μαρία (σ.σ. εννοεί τη Σάκκαρη, Νο 32 στις γυναίκες) δημιουργούμε ένα νέο image για το τένις στην Ελλάδα. Υπάρχουν άνθρωποι που παίζουν πλέον τένις αντί για ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Το συναίσθημα αυτό είναι φανταστικό» λέει και ολοκληρώνει τη σκέψη του με ένα τεράστιο χαμόγελο.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη Τσιτσιπά στην Lifo, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: