8.8.18

ΝΔ - ΚΙΝΑΛ: Μια «υπόγεια» συμφωνία...

...που πλέον δεν κρύβεται...

Δεν είναι δύσκολο, παρατηρώντας κανείς την αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, να διαπιστώσει την απόλυτη ταύτιση μεταξύ των δύο κομμάτων και μάλιστα σε...
τέτοιο βαθμό που κανείς νομίζει πως πρόκειται για ανακοινώσεις του ίδιου κόμματος. Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει και σε ενδεχόμενη μετεκλογική συμπόρευση, επιδιώκοντας να επαναλάβουν την κυβέρνηση συνεργασίας επί Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αρκετά στελέχη του υπό διαμόρφωση φορέα της Κεντροαριστεράς, τα οποία εξέφρασαν σε όλους τους τόνους την ανησυχία τους για το «σφιχταγκάλιασμα» με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας πολλές φορές δημόσια τη Φώφη Γεννηματά να πάρει «αποστάσεις ασφαλείας» από τις πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πορεία που αποφάσισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους επιβεβαίωσε και έτσι η εσωτερική σύγκρουση, οι διαγραφές και οι αποχωρήσεις από το ΚΙΝΑΛ ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, παρ’ ότι σε πρώτη φάση, επικοινωνιακά, υποστήριξε μια αυτόνομη, προοδευτική πολιτική πορεία, τελικά ακολούθησε κατά πόδας τη ΝΔ, πολλές φορές πλειοδοτώντας τόσο σε αντιπολιτευτικές κορώνες όσο και στη συντηρητική, και σε αρκετές περιπτώσεις ακροδεξιά, πολιτική γραμμή. Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν πριν από αρκετούς μήνες, πριν ακόμη την απόπειρα συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε αρνηθεί να στηρίξει την καθιέρωση απλής αναλογικής αλλά και όταν είχε αποφύγει να πάρει σαφή θέση υπέρ του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου.

Από τις «ίσες αποστάσεις» στις πρόωρες εκλογές και στο «έχουν τελειώσει»

Το σημείο καμπής όμως φαίνεται πως ήρθε τον Μάιο όταν η Φώφη Γεννηματά, προκαλώντας ακόμη και εσωκομματικές αντιδράσεις, ζήτησε την άμεση διενέργεια εκλογών πριν τη διεξαγωγή του Eurogroup και τη συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημονιακά προγράμματα. Τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ταυτίστηκαν, εν συνεχεία, και στη ρητορεία περί «τετάρτου μνημονίου», το οποίο κατά το αφήγημά τους έρχεται να επιβληθεί στη χώρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος σε λίγες μέρες. Μάλιστα οι ισχυρισμοί τους, τους έφεραν σε σύγκρουση ακόμη και με τις ευρωπαϊκές πολιτικές τους «οικογένειες», που τους απομόνωσαν, αλλά και με ευρωπαίους θεσμικούς αξιωματούχους, οδηγώντας μάλιστα τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, να τους χαρακτηρίσει δημόσια «ψεύτες».

Η πολιτική κατεύθυνση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ έγινε σαφής, όταν κλήθηκε να πάρει θέση πάνω στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα δε δίστασε να παρακάμψει τη θέση που υιοθέτησε κατά συντριπτική πλειοψηφία το Πολιτικό Συμβούλιο του πολιτικού φορέα υπέρ της συμφωνίας, επιβάλλοντας τη δική της μειοψηφική θέση για απόρριψή της. Ήταν αυτή της η επιλογή που σηματοδότησε και την οριστική ρήξη με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, που αποχώρησαν από το Κίνημα Αλλαγής αφήνοντας σαφείς αιχμές για ταύτιση με ακροδεξιές θέσεις. Ακόμη πιο αιχμηρός υπήρξε στην κριτική του στη Φώφη Γεννηματά ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, κατηγορώντας την ως «υπεργολάβο του Κυριάκου Μητσοτάκη». Παραμένει δε εντελώς αβέβαιο κατά πόσο θα καταφέρει να διατηρηθεί αρραγής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι οι βουλευτές, όπως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που δείχνουν να αντιμετωπίζουν θετικά τη συμφωνία.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συντονίστηκαν απόλυτα και στις επιθέσεις απέναντι στην κυβέρνηση μετά τις φονικές πυρκαγιές υπό το σύνθημα «έχουν τελειώσει» και θέτοντας σε εφαρμογή την επιχείρηση «Αλέξης Τσίπρας», παρουσιάζοντας ως αποκλειστικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό, τη στιγμή μάλιστα που αποφεύγουν να αναλάβουν τις καίριες ευθύνες δεκαετιών που αναλογούν στις δικές τους κυβερνήσεις για το πάρτι αυθαιρεσιών. Παράλληλα, ανάλογη ταύτιση παρατηρείται και στις κατηγορίες για «κάλυψη της κυβέρνησης στον Ρουβίκωνα» και για «συναλλαγές με τρομοκράτες», όπως ισχυρίστηκαν στη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει γίνει στη στάση που τήρησαν τα δύο κόμματα στην υπόθεση Novartis, αφού η υιοθέτηση της γραμμής περί «κυβερνητικής σκευωρίας» αποτέλεσε κοινό τόπο, σε μια υπόθεση όπου κορυφαία στελέχη τους φέρονται εμπλεκόμενα. Αρκετοί μάλιστα εκτιμούν πως ήταν η αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης, η οποία έφερε εκ των πραγμάτων πιο κοντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά.

Μπροστά σε στρατηγικό αδιέξοδο η Φώφη Γεννηματά;

Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότεροι εκτιμούν πως αυτή η πορεία είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε στρατηγικό αδιέξοδο τη Φώφη Γεννηματά και την ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. «Η πόλωση δεδομένα δε μας βολεύει κι όσο ο κόσμος μας βλέπει ως ενδεχόμενο συμπλήρωμα σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, τόσο μοιραία θα οδηγούμαστε σε συρρίκνωση» σημείωσε στο Tvxs.gr έμπειρο στέλεχος της κεντροαριστεράς, με γνώση των εκλογικών τάσεων. Προς επίρρωση των όσων αναφέρει έρχονται το τελευταίο διάστημα πολλές δημοσκοπήσεις που δείχνουν σοβαρή πτώση στα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, ιδιαίτερα μετά τη στάση του στο Μακεδονικό...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: