31.8.18

Στον πάτο του βαρελιού...

Βαθαίνει ακόμη περισσότερο η κρίση στις αναδυόμενες αγορές έχοντας μεγαλύτερο θύμα της και χθες την Αργεντινή, που είδε το...
εθνικό νόμισμά της να βουτάει για ακόμη μία ημέρα κατευθείαν στον πάτο του βαρελιού.

Η προχθεσινή ανακοίνωση-έκκληση της κυβέρνησης Μάκρι για επίσπευση των δόσεων του δάνειου του ΔΝΤ στάθηκε αδύνατο να ανακόψει την έξοδο των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων από το πέσο και τους αποτιμώμενους σε αυτό τίτλους.

Το αργεντίνικο νόμισμα υποχώρησε έως και 15,6% χαμηλότερα μετά την πτώση περίπου 7% που σημείωσε την Τετάρτη. Η ισοτιμία του με το δολάριο ξεπέρασε τα 40 πέσος, προσεγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Η συνολική πτώση του πέσο από την αρχή τους έτους (όταν η ισοτιμία του με το δολάριο βρισκόταν στα 18 πέσος) κόβει αναπνοές αφού αγγίζει από χθες το 54% και είναι μακράν η μεγαλύτερη νομίσματος φέτος σε όλον τον κόσμο.

Πανικόβλητη η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής και σε μια άπελπι κίνηση στήριξης του εθνικού νομίσματος, προχώρησε χθες σε απίστευτη αύξηση του βασικού επιτοκίου της, από το 45% στο 60%.

Προσπαθώντας να στηρίξει το πέσο και να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό –που ξεπερνά το 30%–, η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο από την αρχή του έτους (όταν αυτό βρισκόταν στο 27,25%).

Ξόδεψε ακόμη για τον ίδιο λόγο σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος περίπου 13 δισ. δολάρια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η χθεσινή κίνηση της κεντρικής τράπεζας ήρθε μία ημέρα μετά την έκκληση του Μπουένος Αϊρες προς το ΔΝΤ να επισπεύσει τις δόσεις του δανείου 50 δισ. δολαρίων που συνήψε μαζί του τον περασμένο Ιούνιο.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει το αίτημα απαιτώντας τα «συνηθισμένα», δηλαδή ακόμη πιο σθεναρή νομισματική και σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι παρά τις φίλιες προς αγορές και επιχειρήσεις πολιτικές, παρά τις συνεχείς δημοσιονομικές περικοπές, παρά το δάνειο και τον ερχομό του ΔΝΤ, η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι αδυνατεί να πείσει τους επενδυτές.

Οι τελευταίοι φοβούνται ότι καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μειωθεί δραματικά, η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει τις υψηλές σε ξένο νόμισμα δανειακές της υποχρεώσεις που ωριμάζουν ώς τα τέλη του 2019.

Οι συνταγές του ΔΝΤ –που ο νεοφιλελεύθερος Μάκρι έτσι κι αλλιώς τις ακολουθεί πιστά εδώ και δύο χρόνια– αποδεικνύονται έτσι για την ώρα ανεπαρκείς.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Μάρκος Πένια δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτήν τη συνταγή, «βρίσκοντας τρόπους για να επιταχυνθεί η διαδικασία δημοσιονομικής σύσφιγξης».

Η Αργεντινή όμως δεν ήταν η μοναδική αναδυόμενη αγορά που σφυροκοπήθηκε άγρια χθες από τις αγορές. Στη γειτονική Τουρκία η λίρα υποχώρησε περισσότερο από 4% έναντι του δολαρίου.

Η ισοτιμία της με το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε για 4η συνεχόμενη ημέρα αγγίζοντας τις 6,74 λίρες ανά δολάριο και βρίσκεται πλέον μισή λίρα από το ιστορικό χαμηλό των 7,24 λιρών που είχε σημειώσει στις 10 Αυγούστου.

Απώλειες είχαν ακόμη η ινδική ρουπία, που υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, η ινδονησιακή ρούπια, που έπιασε αντίστοιχα χαμηλό τριετίας, το νοτιοαφρικάνικο ραντ.

Κοινός παράγοντας των πιέσεων που δέχονται όλα αυτά τα νομίσματα και ο φόβος ότι οι κυβερνήσεις των χωρών δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τα αποτιμώμενα σε δολάριο χρέη τους σε μια περίοδο συνεχούς αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και ανατίμησης του δολαρίου.

Οι παραπάνω εξελίξεις φέρνουν στη μνήμη αρκετών οικονομολόγων ανάλογο σφίξιμο της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής στη δεκαετία του 1990 από τον τότε πρόεδρο της Fed Αλαν Γκρίνσπαν.

Τροφοδότησε σειρά κρίσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως αυτές του μεξικανικού πέσο το 1994, των ασιατικών «τίγρεων» το 1997 και της χρεοκοπίας της Ρωσίας το 1998.

Κοινό γνώρισμα όλων –όπως άλλωστε και σήμερα– η μαζική φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες προς το πανίσχυρο δολάριο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: