19.8.18

Τουρισμός: Ξαφνικό φρένο στα έσοδα Ιουλίου-Αυγούστου...


Aυτό το καλοκαίρι ο ελληνικός τουρισμός τα έχει όλα. Από τη μία, την αδιαμφισβήτητη αύξηση-ρεκόρ των διεθνών αφίξεων, όπου το υπουργείο Τουρισμού έχει βάλει...
τον πήχη στα 32 εκατομμύρια, από το επίσης ρεκόρ των 30 και κάτι εκατομμυρίων του 2017, νούμερο που είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί με δεδομένη την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια. Εχει επίσης την άνοδο του 21,7% στις τουριστικές εισπράξεις του α’ πενταμήνου, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, φτάνοντας στα 2,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, όμως, έχει και το φρένο στο καυτό και πιο κρίσιμο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, που αντιπροσωπεύει και το 40%-45% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων της χρονιάς (το 61% των συνολικών εσόδων πραγματοποιείται το γ’ τρίμηνο), την έκρηξη των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων τύπου Airbnb, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χαμένα εκατομμύρια των φορολογικών εσόδων, τους Βορειοευρωπαίους που λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας στις χώρες τους προτιμούν να περάσουν φέτος τις διακοπές τους εντός των τειχών και φυσικά την πολυσυζητημένη επάνοδο της Τουρκίας, η οποία ενισχύεται πλέον περαιτέρω λόγω και των οικονομικών της εξελίξεων.

«Εχουμε αύξηση των αεροπορικών αφίξεων, την οποία δεν βλέπουμε στις διανυκτερεύσεις», «έχουμε χάσει τον λογαριασμό με τις γκρίζες μισθώσεις», «η χρονιά ξεκίνησε με υπεραισιοδοξία και φόρα από το 2017, αλλά η θερινή σεζόν είναι κάτω των προσδοκιών», «ο ανταγωνισμός από την Τουρκία είναι εδώ και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα» είναι μερικά μόνο από τα σχόλια των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων ανά την Ελλάδα, όπως αυτά εκφράζονται στην έρευνα που πραγματοποίησε το «ΘΕΜΑ» στις Ενώσεις των Ξενοδόχων στους πιο γνωστούς αλλά και τους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς. Κοινή συνισταμένη, η μαύρη τρύπα σε έσοδα και διανυκτερεύσεις από τις μισθώσεις τύπου Airbnb, αλλά και οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία που κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό το τουριστικό της προϊόν, εν όψει πλέον και του ανοίγματος των προκρατήσεων για το 2019, και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου οι αφίξεις στη γείτονα, έχοντας αφήσει πίσω τα προβλήματα ασφάλειας των περασμένων ετών, εμφανίζονται ενισχυμένες. Ακόμη και οι πιο ακριβοί και περιζήτητοι προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη αντιμετωπίζουν φέτος εντονότερα από πέρυσι το φαινόμενο των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων με χιλιάδες (ακριβές) κλίνες σε προσφορά.

Η Τουρκία

Οσον αφορά την Τουρκία, ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού, στο α’ εξάμηνο του 2018 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 30% με συνολικά 16 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, ενώ τα τουριστικά έσοδα έχουν ενισχυθεί κατά 31% κατά το ίδιο διάστημα φτάνοντας στα 11,5 δισ. δολάρια.

«Λόγω και των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων, το τουριστικό προϊόν στη γείτονα, το οποίο, ούτως ή άλλως, είναι πιο φθηνό σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές αγορές, καθίσταται ακόμη πιο ανταγωνιστικό, με τα επιπλέον δεδομένα ότι η τουρκική λίρα έχει υποστεί μεγάλες απώλειες από τις αρχές του έτους και η υπογραφή των συμβολαίων με τους τουριστικούς πράκτορες γίνεται σε ξένο νόμισμα», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. «Για το αντίστοιχο ελληνικό τουριστικό προϊόν και με τα δεδομένα της υπερφορολόγησης σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει περιορισμένη ευελιξία για πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική, γεγονός που δημιουργεί ένα κλίμα απόλυτου ανταγωνισμού σε μια περίοδο κατά την οποία ξεκινούν οι προκρατήσεις για το 2019, αρχικά από τη Μεγάλη Βρετανία ήδη από τον Αύγουστο και εν συνεχεία από τη Γερμανία μέσα στο φθινόπωρο».

tourismos02

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: