20.8.18

Προοδευτικό μέτωπο...

Οι σημερινές δηλώσεις στην «Εφ.Συν.» δύο κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του...
υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, αποτυπώνουν ξεκάθαρα το στίγμα και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος των μνημονίων.

Ο στόχος και το μεγάλο ζητούμενο για την κυβερνώσα παράταξη, μετά την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, είναι η δημιουργία ευρύτατου προοδευτικού μετώπου που, πρώτον, θα αποτελέσει ανάχωμα στην παλινόρθωση της Δεξιάς, η οποία καιροφυλακτεί να επιστρέψει στην εξουσία με ρεβανσιστικές διαθέσεις.

Η συντηρητική παράταξη και η ηγετική ομάδα της, σε πλήρη συντονισμό με τα φίλα προσκείμενα κέντρα εξουσίας, αλλά και με την Ακροδεξιά, δεν κρύβουν πλέον ότι ο διακαής πόθος τους είναι η «παραδειγματική τιμωρία» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Δεύτερη επιδίωξη ενός τέτοιου αντιδεξιού προσκλητηρίου είναι να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι πολιτικές εκείνες υπέρ της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και γενικότερα υπέρ των στρωμάτων που έχουν ανάγκη, τώρα που πλέον δεν θα υπάρχει η «καυτή» ανάσα θεσμών και δανειστών.

Και είναι αλήθεια ότι πολλά μπορούν να γίνουν, εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών αντοχών και πάντα με γνώμονα τις δεσμεύσεις που θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.

Και για τους δύο παραπάνω στόχους, η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, με όρους πολιτικής πραγματικότητας η επίτευξη αυτής της συμμαχίας –τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα στην πολιτική σκηνή– δεν φαντάζει ιδιαίτερα εύκολη.

Κατ' αρχάς, στην κυβέρνηση οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το δεξιό κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ. του Πάνου Καμμένου υπό το φως των σημερινών εξελίξεων.

Από την άλλη πλευρά, όσες πολιτικές δυνάμεις αυτοτοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο και ενδιαφέρονται για πραγματικές κοινωνικές πολιτικές να δείξουν εμπράκτως ότι δεν είναι δέσμιες της έξαλλης αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμής της Ν.Δ. και ότι δεν ευνοούν τα σχέδια παλινόρθωσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορούν να συμβούν αυτά;


Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας καλούνται να απαντήσουν στις πραγματικές απαιτήσεις της κοινωνίας σήμερα, με το βλέμμα όμως στο αύριο αυτού του τόπου. Καλούνται να υπερβούν αγκυλώσεις του παρελθόντος και να βάλουν στην άκρη τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Και τις αποφάσεις κάθε σχηματισμού θα τις κρίνει ο λαός όταν έρθει η ώρα του να μιλήσει στην κάλπη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: