20.8.18

Η σκακιέρα...

Στη γεωστρατηγική σκακιέρα υπάρχουνε λιγοστοί άτρωτοι βασιλείς, πύργοι κι αξιωματικοί, ενώ αντίθετα περισσεύουνε τα απλά πούλια. Αναλώσιμα και...
δίχως μεγάλη αξία για τους αντιμαχόμενους, χρησιμοποιούνται από τους παίκτες για αντιπερισπασμό και συχνότατα θυσιάζονται σε κινήσεις τακτικής ή για την προστασία των ισχυρών πεσσών.

Σαν τους δυο Ελληνες στρατιωτικούς που απελευθερώθηκαν αυτές τις ημέρες από τις τουρκικές φυλακές. Πούλια σε μια αχανή γεωπολιτική σκακιέρα, βρέθηκαν τη λάθος στιγμή σε λάθος θέση κι εγκλωβίστηκαν σε περιοχή του «αντιπάλου», ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να περίμενε την κατάλληλη ώρα για να τους μετακινήσει προκειμένου να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος από αυτούς.

«Σταθεροποιείται προσωρινά η τουρκική λίρα μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων», διαβάζουμε στον Τύπο.

Ηταν αυτή η απελευθέρωση μια πράξη απονομής δικαιοσύνης ή καθαρά πολιτική απόφαση του κυβερνήτη της γειτονικής χώρας; Μόνο εικασίες κι εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε· το βέβαιο είναι πως μέσα σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία για την Τουρκία, αυτή η ενέργεια δείχνει να λειτουργεί αποσυμπιεστικά για την ίδια. Μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση του τοπικού επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας· ενός ακόμη ανθρώπινου πιονιού, δηλαδή, που βρέθηκε εγκλωβισμένο μέσα σε μια στρατηγική διένεξη.

Στη συμβατική σκακιέρα τα απλά πιόνια τοποθετούνται πάντοτε στην πρώτη γραμμή, ενώ τα ισχυρά πούλια του παιχνιδιού στοιχίζονται προστατευμένα στα μετόπισθεν.

Με την ίδια λογική λειτουργεί και η σκακιέρα της γεωστρατηγικής· συνήθως οι ανθρώπινες εμπροσθοφυλακές, όποτε έχουν συνείδηση της παρτίδας στην οποία συμμετέχουν, εμφορούνται από την πεποίθηση ότι προστατεύουν υψηλότερες αξίες και αρχές.

Ενίοτε, μάλιστα, διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι οι εντολές που δέχονται εκπορεύονται από τους αξιωματικούς ή τους βασιλείς τους, δηλαδή από άλλα πούλια· άλλωστε, μέσα στο πλαίσιο της σκακιέρας, τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα είναι πολύ συγκεκριμένα και με ξεκάθαρο ρόλο.

Οι εγκέφαλοι, παρ’ όλα αυτά, που μετακινούν τα πούλια, αυτοί που παίρνουν τις πιο ζωτικές αποφάσεις, οι ιθύνοντες του παιχνιδιού, δεν βρίσκονται μέσα στη σκακιέρα.

Σχεδιάζουν και υλοποιούν, συλλαμβάνουν τις στρατηγικές και διεκπεραιώνουν τις κινήσεις με το αόρατο χέρι τους μακριά από τα ασπρόμαυρα τετράγωνα της μάχης, ασφαλείς στις αναπαυτικές τους πολυθρόνες.

Συχνότατα, μετά τη σφαγή, συζητάνε για δουλειές και απολαύσεις και αναδιατάσσουνε τα πούλια τους για την επόμενη παρτίδα.

Και μακάρι κάθε φορά που βρίσκεται κάποιος τη λάθος στιγμή στη λάθος θέση της σκακιέρας να έχει την ευτυχή κατάληξη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών...

Λευτέρης Κουγιουμουτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: