13.8.18

Η απόπειρα του Παναγούλη κατά του Παπαδόπουλου...

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη κατά του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, στις 13 Αυγούστου 1968. Το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και...
παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/i-apopeira-panagoyli-kata-toy-diktatora-13-aygoystoy-1968/ απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέκος Παναγούλης στον Ιταλό δημοσιογράφο Silvano Agosti, λίγες μέρες μετά την αμνηστία που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους, στις 21 Αυγούστου 1973. Το πολύτιμο αυτό ντοκουμέντο παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Silvano Agosti και προβλήθηκε το 1987 στην εκπομπή «Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παναγούλη – 11 χρόνια μετά».

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα δίνονται πληροφορίες για την αντιστασιακή δράση του Αλέκου Παναγούλη, όπως τη λιποταξία του από το στρατό μετά την επιβολή της χούντας, τη διαφυγή του στην Κύπρο και στη συνέχεια στην Ευρώπη, αλλά και την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα, με σκοπό να πλήξει τον τύραννο ή να θυσιαστεί. Επίσης, γίνεται αναφορά στις δύο οργανώσεις που συγκρότησε, την Ελληνική Αντίσταση και τις Λαϊκές Αντιστασιακές Ομάδες Σαμποτάζ, όπως και στην οργάνωση της επιχείρησης εξόντωσης του δικτάτορα, πιστεύοντας ότι το καθεστώς θα καταρρεύσει αν παραμεριστεί ο Παπαδόπουλος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέκος Παναγούλης στον Silvano Agosti, εξηγεί πώς οργάνωσε το σχέδιό του, έπειτα από συστηματική παρακολούθηση του Παπαδόπουλου, όπως επίσης και γιατί απέτυχε η απόπειρα. Ακόμη, αφηγείται τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη σύλληψή του, δίνοντας λεπτομέρειες για τη διαδικασία της ανάκρισης, τα βασανιστήρια που υπέστη και τις μεθόδους βασανισμού που χρησιμοποιούσε η χούντα. Όπως τονίζει ο μεγάλος αγωνιστής: «Την ανάκριση περισσότερο μπόρεσα να την αντιμετωπίσω μη δεχόμενος να συμμετάσχω στις διαδικασίες της. Αυτό σημαίνει ότι δεν δέχτηκα να υπακούσω σε καμία από τις προτροπές των ανακριτών. Δεν δέχτηκα να βρίσκομαι σε θέση αμύνης, αλλά σε θέση επιθέσεως».

Τέλος, το αφιέρωμα περιλαμβάνει και φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα από τη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου (4-17/11/1968)...

ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: