22.8.18

Βloomberg: «Κλειδί» οι ιδιωτικοποιήσεις για την Ελλάδα...

«Θα τις κάνουν οι αριστεροί;»...

To θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θεωρεί "κλειδί" για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το πρακτορείο Bloomberg και σε σχετικό του...
δημοσίευμα αναρωτιέται: "Οι Έλληνες Αριστεροί θα «εντείνουν» πραγματικά τις ιδιωτικοποιήσεις;"

Όταν ένας οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγε στους δημοσιογράφους το 2011 ότι η Ελλάδα πρέπει να μαζέψει 50 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων έως το 2015, η κατακραυγή στη χώρα ήταν τόσο σφοδρή που οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα δεν παραχώρησαν ξανά συνέντευξη Τύπου στην Ελλάδα, αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg και προσθέτει:

«Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, η συζήτηση για πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελεί πλέον ταμπού και η χώρα υπόσχεται να ολοκληρώσει όλα τα υπεσχημένα πρότζεκτ ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως αναφέρει, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε χαρακτηρίζονταν από την χρονοτριβή της στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, τώρα ενδιαφέρεται να «εντείνει την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων», είπε στις 10 Αυγούστου ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Ωστόσο παρότι η προθυμία για ιδιωτικοποιήσεις είναι ενθαρρυντική, το «ιστορικό» της κυβέρνησης ίσως μπορεί να δικαιολογήσει τον σκεπτικισμό κάποιων επενδυτών υπογραμμίζει το Bloomberg.

Η Ελλάδα δεν πλησίασε ποτέ τον στόχο των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα έσοδα από 38 πωλήσεις μεταξύ 2011 και 2017 έφθασαν τα 4,7 δισ. ευρώ με άλλα 7,8 δισ. να εκκκρεμούν από δεσμευτικές προσφορές.

idiotikopoiseis

Tο Bloomberg παραθέτει μία λίστα με τις υλοποιηθείσες (ΔΕΣΦΑ, ΟΛΘ, ΟΤΕ, κλπ) ιδιωτικοποιήσεις και άλλες που είναι καθ ΄οδόν ή έχουν προγραμματιστεί όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ...

reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: