31.8.18

«Πρέπει να επιταχυνθoύν οι μεταρρυθμίσεις»...

Τι είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο...

ΒΙΝΤΕΟ

O δρόμος των μεταρρυθμίσεων δεν έχει τελειώσει, πρέπει να επιταχυνθεί. Να αποδείξουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και ανταποδοτικό». Την πορεία που θα ακολουθήσει η...
νέα κυβέρνηση από δω και στο εξής χαρτογράφησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

«Σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την εκπνοή του προγράμματος προσαρμογής και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις αλλά και με νέα σύνθεση», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια καλωσόρισε τις νέες και τους νέους υπουργούς, και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή δουλειά στα νέα τους καθήκοντα.

«Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά, πάνω από όλα, με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κι όλα αυτά, όπως είπε, «για να μη ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στη περιπέτεια της χρεοκοπίας αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες αυτού του τόπου».

«Καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Με τον κύκλο των Μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης. Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή», επισήμανε.

«Στο πολιτικό μας σχέδιο, βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν επανέλθει, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για τη διοικητική αποτελεσματικότητα και την καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στο διοικητικό μηχανισμό, που, επίσης, λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, ξένες ή ελληνικές.

Για επιτάχυνση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία, μίλησε ο πρωθυπουργός.

«Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα. Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε», επισήμανε.

Η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

«Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος. Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα τις αγοράς. Να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών αλλά να δώσουμε και ευκαιρίες καινοτομίας με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι τις μικροπιστώσεις και τον προσανατολισμό της αναπτυξιακής τράπεζας, έχουμε χρέος να κατανείμουμε τους πόρους με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους είναι σημαντικός άξονας του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης, είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως σε αυτό τον τομέα θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή, στα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, όπου έχουν γίνει ήδη μεγάλα βήματα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: