19.8.18

Tο σταυρόλεξο του Αλέξη...


Για τρία πράγματα οφείλει να είναι κανείς σίγουρος αυτό τον Αύγουστο. Οι μύγες είναι πράγματι παχιές, ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών και η...
διαχείριση της επόμενης ημέρας από το Μέγαρο Μαξίμου τελείται υπό ασφυκτική πίεση. Το φετινό καλοκαίρι της εξόδου από τα μνημόνια αποδείχθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα πολύ άσχημο. Εν μέσω όλων των παραπάνω, η πολυσυζητημένη έκφραση του Ουμπέρτο Έκο «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», διαψεύδεται οικτρά. Και αυτό το ξέρει καλύτερα από τον καθέναν ο πρωθυπουργός που ανάμεσα σε Μαξίμου και Σούνιο γράφει και σβήνει ονόματα, προσπαθώντας να λύσει το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται στη γραμμή υποβάθμισης λαθών και ευθυνών στη διαχείριση της κρίσης. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι παραιτήσεις και οι αποπομπές δεν έχουν καταφέρει να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σαφές ότι το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέρχεται μία εξαιρετικά δύσκολη φάση. Καλείται να αναζωογονήσει το αφήγημα για την έξοδο από τα μνημόνια, στο οποίο είχε επενδύσει πολλά.

Κι αυτό, όταν το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των δημοσιονομικών τους πρώτους μήνες της μεταμνημονιακής περόδου, κόβοντας την φόρα της κυβέρνησης. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μία εξαιρετικά δύσκολη ατζέντα. Όλα αυτά, γυρεύοντας εναγωνίως μία πολιτική και επικοινωνιακή ανάσα τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια για δημοσκοπική ανάκαμψη πριν τις κάλπες στενεύουν επικίνδυνα.

Στη σέντρα ο Τσίπρας

Το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία, όπως ανακοινώθηκε δια στόματος πρωθυπουργού, η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο, μαζί με εξαγγελίες και δημόσιες παρεμβάσεις αποτελούν κρίκους στην ίδια αλυσίδα. Είναι προσπάθειες αναδόμησης του καταρρακωμένου προφίλ της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει μπροστά, επιχειρώντας να σηκώσει το κύριο βάρος της προσπάθειας. Ως άλλος Κώστας Καραμανλής, στην τελευταία θητεία του. Ως το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης.

Η απόφαση έχει ληφθεί σε σχετικές συσκέψεις στο Μαξίμου: μετά την αρχική αμηχανία, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που επέλεξε να τεθεί επικεφαλής στην προσπάθεια ανάκτησης της πρωτοβουλίας κινήσεων και υπέρβασης της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης. Η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης είναι λαβωμένη και μαζί το ηθικό πολλών στελεχών. Καλλιεργείται, όμως, η πεποίθηση πως τίποτα δεν έχει χαθεί οριστικά, πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασωθεί από αυτή την κρίση.

Κυβερνητικό στέλεχος είπε στο ΘΕΜΑ ότι η κίνησή του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ήταν μια επιλογή που θα αποδώσει όσο περνάει ο χρόνος. Για να επιτύχουν την ανάκαμψη, μεταξύ άλλων, επενδύουν σε δραστικές κινήσεις, όπως είναι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, αλλά και αυστηρά μέτρα εναντίον της αυθαίρετης δόμησης. Ταυτόχρονα, θα υπογραμμίζονται οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες επέτρεψαν να διαμορφωθούν οικιστικές καταστάσεις, όπως αυτή στο Μάτι.

Η εξίσωση δεν βγαίνει

Σ’ αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί η επικοινωνιακή αντεπίθεση αυτό το μήνα, μέσω σειρά δημόσιων παρεμβάσεων του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών. Παράλληλα θα γίνεται προσπάθεια να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας η έξοδος από τα μνημόνια. Η σχετική παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη κρίθηκε άγαρμπη και είναι ενδεικτικό ότι προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις.

Γι’ αυτό και κρίθηκε πως οι σχετικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι πιο προσεκτικές.
Το πρόβλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν είναι εύκολο. Η εξίσωση δεν βγαίνει. Γι’ αυτό και στο Μαξίμου δίνουν πλέον έναν άλλο χαρακτήρα στον –σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες– επικείμενο ανασχηματισμό. Πριν την καταστροφική πυρκαγιά, ο ανασχηματισμός είχε σκοπό να δείξει ότι συγκροτείται το κυβερνητικό σχήμα που θα διαχειριστεί τη μεταμνημονιακή περίοδο και το 2019 θα δώσει την εκλογική μάχη.
Πλέον, ο ανασχηματισμός στοχεύει να εκπέμψει ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας, να αφήσει πίσω την εικόνα της τραγωδίας και των όποιων κυβερνητικών ευθυνών. Στοχεύει να δώσει ένα διαφορετικό πολιτικό σήμα, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα. Το ζητούμενο δηλαδή δεν είναι μόνο μία δυνατή εκλογική ομάδα που θα οδηγήσει την κυβέρνηση στις επόμενες κάλπες, αλλά κυρίως μία κολυμπήθρα του Σιλωάμ που θα καθαρίσει την κυβέρνηση από τις φονικές στάχτες που έχουν σκεπάσει το Μάτι.

Προσκρούει στους αμετακίνητους

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η εντολή είναι σαφής. Όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και στην Αθήνα αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι σχετικές ανακοινώσεις να πραγματοποιηθούν γύρω στις 20 Αυγούστου. Πριν δηλαδή από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, η οποία, επίσης αποκτά έναν νέο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, έτσι ώστε να πείσει την κοινή γνώμη πως εννοεί αυτά που λέει και πως έλαβε το μήνυμα. Εάν το πράξει, θα είναι η πρώτη φορά, καθώς μέχρι σήμερα έχει κινηθεί μάλλον συντηρητικά αναφορικά με τις αλλαγές υπουργών. Το ζήτημα είναι ότι η επιθυμία του αυτή προσκρούει σε εμπόδια.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι ένα από αυτά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν επιθυμεί να απομακρυνθεί από το χαρτοφυλάκιό του και οι θεσμοί δεν βλέπουν με καλό μάτι ριζικές αλλαγές στα υπουργεία του ενδιαφέροντός τους. Ποιους λοιπόν μπορεί να μετακινήσει ο Αλέξης Τσίπρας; Ποιους μπορεί να αποπέμψει για να είναι πειστικός;

Οι αμετακίνητοι

Ο υπουργός Εξωτερικών συγκαταλέγεται στους αμετακίνητους. Από τη μία είναι ο βασικός χειριστής του Σκοπιανού, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στη συμφωνία των Πρεσπών είναι μεγάλο. Εκτός αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να έχει απέναντί του το Νίκο Κοτζιά, τον οποίο θεωρεί απρόβλεπτο και ικανό να προκαλέσει τριγμούς.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Νεφέλης Λυγερού, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: