21.9.18

25 χρόνια πριν...


Στον αέρα η πρώτη τηλεόραση του ΣΚΑΪ με... κυβερνητικές παρεμβολές (BINTEO)...
Η 21η Σεπτεμβρίου του 1993 ήταν η ημέρα που ο τότε ΣΚΑΪ 100.4 αποκτούσε και τηλεοπτική υπόσταση. Όχι, όμως...
χωρίς προβλήματα.
Μετά από το πρώτο της βήμα στον χώρο της τηλεόρασης, ιδρύοντας το Mega μαζί με άλλους 4 εκδότες, η οικογένεια Αλαφούζου αποφάσισε να «ανεξαρτητοποιηθεί» και να φτιάξει το δικό της κανάλι. Έτσι, έβγαλε στον αέρα την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έχοντας ως στήριγμα τον ενημερωτικό τομέα του ήδη επιτυχημένου και πρωτοπόρου στις ακροαματικότητες, ΣΚΑΪ 100.4.

Εκείνη την περίοδο όμως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κόντρα του ραδιοσταθμού με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο ΣΚΑΪ 100.4 και η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλουν παρεμβολές με «κυβερνητική εντολή» από την ΕΡΤ στο σήμα του σε Πάρνηθα και Υμηττό, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εμποδίζουν την μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος. Τα ΜΑΤ ξυλοκοπούν μπροστά στις κάμερες τους φύλακες των εγκαταστάσεων του ΣΚΑΪ, ενώ συλλαμβάνουν τον ίδιο τον Γιάννη Αλαφούζο, τον δικηγόρο του, τον (αείμνηστο) Νίκο Κακαουνάκη και άλλους δημοσιογράφους και τεχνικούς.




Τον Ιανουάριο του 1993 το ΕΣΡ δίνει το πράσινο φως στον ΣΚΑΪ προκειμένου να εκπέμψει νόμιμα τηλεοπτικό πρόγραμμα, παρόλα όμως δεν συμπεριλήφθη στους σταθμούς που πήραν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, μαζί με το Mega, τον ΑΝΤ1, τη «Νέα Τηλεόραση Α.Ε.» που εξέπεμψε αργότερα το Star, το New Channel, το Κανάλι 29 και τον Seven-X.

Εν τέλει, ο ΣΚΑΪ TV βγάζει το πρώτο του πιλοτικό πρόγραμμα στις 21 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, 19 μέρες πριν από τις εκλογές. Στα πρώτα δελτία ειδήσεων που παρουσίασαν η Νανά Παλαιτσάκη και η Έλλη Στάη, όπως θα δούμε στο βίντεο παρακάτω, επισημαίνονταν διαρκώς τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το κανάλι στο σήμα του λόγω των παρεμβολών.




Ο ΣΚΑΪ δικαιώνεται λίγο μετά, όταν τόσο εκείνος όσο και ο 902 λαμβάνουν την πολυπόθητη άδεια εθνικής εμβέλειας. 6 χρόνια αργότερα όμως, τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν τον Γιάννη Αλαφούζο στην πώληση του καναλιού, κρατώντας μόνο τον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ. Τον Σεπτέμβριο του 1999 αποσύρεται σταδιακά από τους τηλεοπτικούς δέκτες, δίνοντας την θέση του στον Alpha, για να επιστρέψει την Πρωταπριλιά του 2006 μέσω του -ενεχυριασμένου στις τράπεζες- Seven.

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: