23.9.18

Στις κάλπες η Ευρώπη στις 26-29 Μαΐου...

Οι Ευρωπαίοι πολίτες 27 χωρών θα αποφασίσουν από κοινού τους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο, για ένατη φορά στην ιστορία σε 8 μήνες.

Οι...
συγκεκριμένες εκλογές κατά πολλούς κορυφαίους παράγοντες της Κομισιόν θεωρούνται κομβικές για την πορεία και τη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό με τις εθνικιστικές φωνές εναντίον των Βρυξελλών, ειδικά για το ζήτημα του μεταναστευτικού, να έχουν κερδίσει έδαφος σε ορισμένες χώρες.

Στοίχημα για την Ευρώπη αποτελεί ακόμα και το ποσοστό των ψηφοφόρων, που θα προσέλθει στις κάλπες.

Η γηραιά ήπειρος και ειδικά οι χώρες του νότου περνούν μέσα από μια οικονομική κρίση προσπαθώντας ακόμα να ανακάμψουν, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η νέα αριθμητική του ευρωκοινοβουλίου.

Την πενταετία που πέρασε (2014-2019) η Ολομέλεια στο Στρασβούργο απαριθμούσε 751 μέλη.

Από τις 23-26 Μαΐου οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη θα κληθούν να εκλέξουν 705 αντιπροσώπους, αφού πλέον η Μεγάλη Βρετανία δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία μετά την απόφαση που έχει λάβει για έξοδο από την ΕΕ.

Αυτό θα προκαλέσει και "διορθώσεις" στους συσχετισμούς με ορισμένες χώρες να κερδίζουν κάποιες έδρες με βάση τον πληθυσμό τους. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει για την Ελλάδα, που την τελευταία Κυριακή της άνοιξης του 2019 θα εκλέξει 21 εκπροσώπους για το Ευρωκοινοβούλιο. 96 θα έχει η Γερμανία, 79 η Γαλλία (+5), 76 η Ιταλία (+3), 59 η Ισπανία (+5), 52 η Πολωνία (+1), 33 η Ρουμανία (+1), 29 η Ολλανδία (+3). Οι χώρες με την μικρότερη εκπροσώπηση είναι η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα με 6 ευρωβουλευτές.

Το όριο του 3% για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτές ισχύει μόνο για την Ελλάδα. 5% απαιτείται μεταξύ άλλων στην Τσεχία, την Πολωνία και τη Γαλλία, 4% στη Ιταλία, 1,8% στην Κύπρο και χωρίς όριο εκλέγουν τα κόμματα τους εκπροσώπους τους στις περισσότερες χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία κ.α.

Όπως είναι φυσικό, όλο το "παιχνίδι" των ευρωομάδων παίζεται αυτή τη στιγμή σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο για τους συσχετισμούς της νέας Βουλής και για το πως οι πολιτικές οικογένειες θα αποτυπώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στα κόμματα που εκπροσωπούν στις χώρες τους. Οι συμμαχίες έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται με βάση τους υποψηφίους που θα στηρίξουν για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, αλλα και τα όργανα.

Οι δυνάμεις στην απερχόμενη ευρωβουλή καταγράφονται ως εξής:

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανιοδημοκράτες) 217

Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος 189

Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών 74

Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη 68

Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Αριστερά των Πρασίνων των Β.Χωρών 52

Οι Πράσινοι - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 51

Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας 47

Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας 40

Μη εγγεγραμμένοι 18...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: