21.9.18

Aποφασισμένος να υπονομεύσει το δημοψήφισμα...

Στις συνεχιζόμενες καταγγελίες περί ρωσικής εμπλοκής στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, ώστε να υπονομευθεί η στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται η...
εφημερίδα Washington Post με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Ματίς, αλλά και άλλων αξιωματούχων στη χώρα.

Η επιλογή της ΠΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της ώστε να λήξει μια διάνεξη δεκαετιών με την Ελλάδα και να ανοίξει τον δρόμο στη χώρα για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πυροδότησε ακόμη μια γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα «κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει τη συμφωνία και συνεπακόλουθα να μπλοκάρει ακόμη μια επέκταση του ΝΑΤΟ. Η ειδοποιός διαφορά αφορά στις τακτικές που χρησιμοποιούνται: Ενώ οι Δημοκρατίας υποστηρίζουν τους “Μακεδόνες” με εμφανίσεις όπως του κ. Ματίς και της κυρίας Μέρκελ, η Ρωσία διενεργεί μια συγκεκαλυμένη προπαγάνδα, τροφοδοτώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ψευδείς ειδήσεις και χρηματοδοτώντας ντόπιους εξτρεμιστές που διοργανώνουν διαμαρτυρίες». Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ματίς και συνεχίζει:

«Η επιχείρηση της Μόσχας είναι παρόμοια με αυτές που διενήργησε σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες δημοκρατίες πριν από πρόσφατες εκλογές. Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η χρήση ψευδών λογαριασμών στα σόσιαλ μίντια, που διαδίδουν δηλητηριώδεις και κατάφορα ψευδείς πληροφορίες. Οι New York Times, επικαλούμενοι δυτικούς διπλωμάτες μεταδίδουν πως δεκάδες νέες σελίδες εμφανίζονται καθημερινά στο Facebook καλώντας σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, άλλοι καλούν τους ψηφοφόρους να κάψουν τις κάλπες».

«Η αποφασιστικότητα της Ρωσίας να διαλύσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια, ακόμα και εάν τραυματίσει τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα είναι κατατοπιστική. Η “Μακεδονία” δεν συνορεύει με τη Ρωσία αλλά περικυκλώνεται από τρία μέλη το ΝΑΤΟ. Δεν αποτελεί απειλή σε βάρος της Ρωσίας, αλλά η ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί μια ιστορικά ασταθής περιοχή της Ευρώπης. Η εκστρατεία της Ρωσίας είναι ακόμη μια υπενθύμιση πως της αντίληψης του κ. Πούτιν. Οποιοδήποτε όφελος για τις δημοκρατίες, όσο μικρό και εάν είναι, αντιμετωπίζεται ως θανάσιμος κίνδυνος », ​υποστηρίζει ακόμα.

Προς το παρόν φαίνεται πως οι ανοιχτές εκκλήσεις της Δύσεις θα «ακυρώσουν» τα τεχνάσματα της Ρωσίας, τονίζει ο αθρογράφος και καταλήγει: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πρόταση της κυβέρνησης θα εγκριθεί. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος όμως, το μήνυμα είναι σαφές. Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να υπονομεύσει τη Δύση και τους θεσμούς της όποτε και όπου μπορεί»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: