23.9.18

Το αδιέξοδο φέρνει πρόωρες εκλογές;...


Εκλογικά σενάρια εξυφαίνονται στη Μεγάλη Βρετανία μετά το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συζητήσεις Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit. Δημοσιεύματα στη Βρετανία σημειώνουν ότι η Τερέζα Μέι «δεν...
θα δειλιάσει» να προκηρύξει ακόμη και πρόωρες εκλογές στη χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η Sunday Times, συνεργάτες της πρωθυπουργού της Βρετανίας, καταρτίζουν «πολεμικούς σχεδιασμούς» για το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο, προκειμένου να προχωρήσει το Brexit και η Τερέζα Μέι να παραμείνει στον θώκο της με ανανεωμένη λαϊκή εντολή, γράφει η εφημερίδα Sunday Times.

Δύο κορυφαία στελέχη της ομάδας της Ντάουνινγκ Στριτ έχουν αρχίσει τους σχεδιασμούς με βάση αυτό το σενάριο ώστε η Τερέζα Μέι να ζητήσει και να πετύχει ισχυρή λαϊκή εντολή για να προωθήσει το σχέδιο Τσέκερς, που αποτελεί το πακέτο των προτάσεών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετά το Brexit σχέση της χώρας με την Ένωση.

Εξάλλου η Μέι δεσμεύτηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν θα δειλιάσει» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η ταμπλόιντ εφημερίδα Sunday Express.

Την Παρασκευή η Μέι απαίτησε νέες προτάσεις και σεβασμό από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, δηλώνοντας μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Αυστρίας ότι οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο περιήλθαν σε αδιέξοδο. Μετά την συνέντευξη Τύπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός σημειώνοντας ότι μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής, όμως, τόσο η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και αρχηγοί κρατών-μελών άσκησαν δριμύτατη κριτική στο περίφημο σχέδιο Τσέκερς που προτείνει η Μέι, με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: