14.9.18

«Βαθύ λαρύγγι» των νεοναζί...

...στην ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας...

Διαστάσεις πρωτοφανούς σκανδάλου, το οποίο απειλεί τη σταθερότητα της κυβερνητικής συμμαχίας στη Γερμανίας, παίρνει η αποκάλυψη της διαρροής από τον...
επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Χανς Γεόργκ Μάασεν, ευαίσθητων δεδομένων προς το ακροδεξιό AfD από έκθεση της BfV. Νωρίτερα ολοκληρώθηκε, χωρίς αποτέλεσμα, έκτακτη ειδική σύσκεψη των αρχηγών των κυβερνώντων κομμάτων με αποκλειστικό θέμα το μέλλον του Μάασεν.

Το γεγονός της διαρροής επιβεβαίωσε ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Στέφαν Μπράντερ, ο οποίος, μιλώντας στο ARD, δήλωσε ότι ο Μάασεν του έδωσε στοιχεία σε μία κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στις 13 Ιουνίου, πέντε εβδομάδες προτού δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση.


Από την πλευρά της, η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών επιχειρεί να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, καθώς, με ανακοίνωσή της στη Deutsche Welle, κάνει λόγο για «ενημέρωση ρουτίνας» του Μάασεν προς το AfD, η οποία προήλθε μετά από «ξεκάθαρες οδηγίες» του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας. Ο Μάασεν έχει αμφισβητήσει την καγκελάριο Μέρκελ όσον αφορά τα βίαια γεγονότα στο Κέμνιτς, ενώ ελέγχεται και για τις σχέσεις του με στελέχη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Πάντως, ακόμη και πριν γίνουν γνωστές οι παρασκηνιακές επαφές με το AfD αρκετοί πολιτικοί και κόμματα ζητούσαν την παραίτηση του Μάασεν, κατηγορώντας τον για «χαλαρή στάση» απέναντι στην ακροδεξιά και στενές σχέσεις με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ενδοκυβερνητικό ρήγμα με επίκεντρο τον Μάασεν

Το ζήτημα της αντικατάστασής του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV) την οποία ζητούν επιτακτικά οι Σοσιαλδημοκράτες από την Άνγκελα Μέρκελ, έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικό ρήγμα, καθώς αυτός έχει τη στήριξη του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ.

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες επιμένει ότι ο Αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση την οποία κατέχει από το 2012. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Μάασεν πρέπει να φύγει. Η Μέρκελ πρέπει να το χειριστεί», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της καγκελαρίου - δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: