28.9.18

Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ρυθμούς... χελώνας...

Άντα Ψαρρά, Δημήτρης Κανελλόπουλος

Λίγο πριν λήξει η θητεία των τεσσάρων εισηγητών και μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), η επιτροπή προχωρά στην ολοκλήρωση των αποφάσεων που εκκρεμούν και χθες έδωσε την...
έγκρισή της κατά πλειοψηφία στην απόκτηση του 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου (αποκλειστικός έλεγχος) της εταιρείας «Διαγνωστικόν και Θεραπευτικόν Κέντρον Αθηνών Υγεία ΑΕ» από την εταιρεία «Hellenic Healthcare S.a.r.l.», το εταιρικό σχήμα που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Capital Partners.

Φαίνεται όμως ότι οι καθυστερήσεις και μάλιστα από την ίδια εισηγήτρια σε άλλες αποφάσεις έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, ενώ μετά τις ενδείξεις για πρακτικές καρτέλ εξεδόθη η απόφαση για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, καταλογίστηκαν τα πρόστιμα και προχώρησαν οι συμβιβασμοί, εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο η απόφαση για τις πολυεθνικές κατασκευαστικές με αποτέλεσμα οι μεν ελληνικές να μην μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς, ενώ αντίθετα οι ξένες εταιρείες μπορούν και συμμετέχουν έχοντας εμφανίσει ανάλογες πρακτικές καρτέλ.

Οι λόγοι της καθυστέρησης είναι άγνωστοι, αλλά σίγουρα τελικά είναι σε βάρος των ελληνικών κατασκευαστικών που αποκλείονται από διαγωνισμούς, όπως για παράδειγμα το έργο της επέκτασης του ΟΛΠ που εκτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ.

Στο από 3 Αυγούστου 2017 Δελτίο Τύπου για την υπ’ αρ. 642/2017 απόφαση της Ε.Α., στην τελευταία παράγραφό του αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Σημειώνεται, επίσης, ως προς τις λοιπές εμπλεκόμενες στην αυτεπάγγελτη έρευνα της ΓΔΑ ελληνικές και αλλοδαπές κατασκευαστικές εταιρείες (βλ. Δελτίου Τύπου Ε.Α. 17.05.2016), οι οποίες δεν υπέβαλαν αίτημα υπαγωγής στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η ήδη ληφθείσα απόφαση βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης».

Επομένως, σαφώς προκύπτει από το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου ότι ήδη στις 3 Αυγούστου 2017 η απόφαση για τις λοιπές κατασκευαστικές εταιρείες που δεν διευθέτησαν είχε ήδη ληφθεί και σήμερα, ένα χρόνο και πλέον μετά, η απόφαση ακόμη συντάσσεται. Αρμόδιοι για τη σύνταξη της επίμαχης απόφασης είναι η κ. Ντέκα ως εισηγήτρια και ο κ. Κυριτσάκης ως πρόεδρος. Αν δε η απόφαση που αναμένεται περισσότερο από ένα χρόνο τώρα είναι ομόφωνη και δεν υπάρχει μειοψηφία, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ερωτήματα για τη μεγάλη καθυστέρηση γίνονται περισσότερο επιτακτικά.

Επιπλέον και πάλι η ίδια εισηγήτρια, η οποία κατά τη γνώμη μελών της επιτροπής όφειλε λόγω συγγενικής σχέσης με πρώην αξιωματούχο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου να ζητήσει εξαίρεση το 2014 από την υπόθεση που αφορούσε πρακτικές καρτέλ από εταιρείες μέτρησης ακροαματικότητας/δημοσκοπήσεων (το 2009) δεν το έκανε, ενώ δύο ημέρες μετά τις εκλογές του 2015 έκανε τελικά την εισήγηση αλλά έκτοτε δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η εισηγήτρια της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού στην εναρκτήρια ομιλία της στο διεθνές συνέδριο ανταγωνισμού τον Αύγουστο στην Ιθάκη είχε αναφερθεί δημόσια σε «απόπειρα πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο της Ε.Α.». Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστές και άλλες παρατυπίες σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη θητεία.

Τέλος, ο απερχόμενος πρόεδρος που βρισκόταν στο τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί 10 χρόνια, πρώην αρεοπαγίτης Δ. Κυριτσάκης, υπήρξε στενός συνεργάτης του Χαρ. Αθανασίου και επιλογή τού τότε υπ. Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το 2008.

Δημοσιεύματα της εποχής έκαναν μάλιστα λόγο για στενές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον εν λόγω αρεοπαγίτη. Σκληρή ανταλλαγή επιστολών υπήρξε μεταξύ της δημοσιογράφου του «Βήματος» Λώρης Κεζά και του Κωστή Χατζηδάκη το 2014 με αφορμή τις καταγγελίες της δημοσιογράφου για απαράδεκτες πρακτικές της Ε.Α. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται να φυσήξει ένας νέος άνεμος στην εν λόγω επιτροπή από τον Δεκέμβριο που λήγουν οι θητείες των περισσότερων μελών της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: