12.9.18

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την Γεννηματά...

Έντονη είναι η κινητικότητα ενόψει ευρωεκλογών και στο Στρασβούργο οι διεργασίες στις πολιτικές ομάδες έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Η...
αναφορά του πρωθυπουργού στο τέλος της χθεσινής ομιλίας του, πως «όλες οι προοδευτικές, οι δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας» αναδεικνύει τις παρασκηνιακές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να διερευνήσει εδώ και καιρό τις πιθανές συνεργασίες.

Η δημιουργία της προοδευτικής συμμαχίας «Progressive Focus», συνιδρυτής της οποίας είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που αποτελεί μια ευρεία συσπείρωση ευρωβουλευτών της Αριστεράς και προοδευτικών ευρωβουλευτών από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους έχει φέρει κοντά τις τρεις πολιτικές οικογένειες. Ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν πολύ φιλόδοξο το σχέδιο η συνεννόηση να προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που να οδηγηθούν στις κάλπες με έναν κοινό υποψήφιο. Μέχρι το Δεκέμβριο τα κόμματα θα πρέπει να έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που θα προτείνουν.

Ποιο ρεαλιστικό είναι το σενάριο να προχωρήσουν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις γύρω από μια προοδευτική ατζέντα, που αργότερα να αποτυπωθεί στα όργανα της Κομισιόν ή ακόμα και στην πρόταση για τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις βουλευτών της ευρωομάδας της αριστεράς πως το ΕΛΚ θα συρρικνώσει τα ποσοστά του και η αριστερή πτέρυγα θα ενισχυθεί, το άθροισμα των ψήφων των τριών αυτών ομάδων θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο στην νέα Ολομέλεια.

Οι συμμαχίες που σχεδιάζονται σε αυτό το επίπεδο εδώ και καιρό από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να συμμετέχει παράλληλα στις Συνόδους των σοσιαλδημοκρατών, εκτιμάται ότι ήδη πιέζει πολύ τη Φώφη Γεννηματά σε δυο κατευθύνσεις: Είτε δημοσκοπικά, αφου σε μια εξαιρετικά πολωμένη προεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει οι μικροί σχηματισμοί χάνουν έδαφος έναντι των μεγάλων είτε στο να διαλέξει στρατόπεδο και να μη συνταχθεί μετεκλογικά με την ΝΔ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν στα θετικά της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο την επίθεση του Ούντο Μπούλμαν, προέδρου των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών, προς το ΕΛΚ για την λιτότητα που επέβαλαν οι δεξιές παρατάξεις, ενώ σημειώνουν και το γεγονός πως συντάχθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και για τη συμφωνία των Πρεσπών σε αντίθεση με το Κίνημα Αλλαγής.

Η λογική των συμμαχιών που ακολουθεί η Κουμουνδούρου αναμένεται να αποτυπωθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: