22.9.18

Ο Αλαφούζος μένει: Με ή χωρίς τον Παϊρόζ...

Ο Αλαφούζος μένει: Με ή χωρίς τον ΠαϊρόζΔεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ιδιαίτερη αντίληψη για να συμπεράνει ότι μέσα σε έναν χρόνο, από τον περίφημο Σεπτέμβρη του 2017 όταν ανακοίνωνε το τέλος της χρηματοδότησης του συλλόγου μέχρι σήμερα, η...
στάση του Αλαφούζου απέναντι στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει διαφοροποιηθεί πλήρως. 

Οι επιχειρηματίες άλλωστε συνηθίζουν τους «ελιγμούς» και ανέκαθεν έπρατταν με κυρίαρχο γνώμονα το συμφέρον (της τσέπης και του γενικότερου κύκλου εργασιών) τους.

Με την κατάσταση να παραμένει ρευστή όσον αφορά το παρόν και το άμεσο μέλλον της ΠΑΕ Παναθηναϊκός το SDNA προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ μέσα από πληροφορίες και δημοσιογραφικά συμπεράσματα. 

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή για να ξετυλίξουμε το κουβάρι. 

Η παρούσα στάση του Αλαφούζου δείχνει ότι το «τριφύλλι» δεν αποτελεί πλέον το επιχειρηματικό «βαρίδι» από το οποίο επιθυμούσε να απαλλαγεί/απεμπλακεί με κάθε τρόπο.
Ισα-ίσα που φαίνεται ότι είτε μόνος του είτε μαζί με τον Παϊρόζ θα διατηρήσει υψηλό ποσοστό μετοχών της εταιρίας, έχοντας ενδεχομένως την προσδοκία μελλοντικού οφέλους/κέρδους σε περίπτωση πώλησης της ΠΑΕ όταν αυτή «εξυγιανθεί» περαιτέρω οικονομικά.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο κάδρο υπάρχει πάντοτε ως δεδομένη η βούληση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εάν και εφόσον φυσικά προχωρήσει σε τελικό στάδιο το μεγαλεπίβολο πρότζεκτ του «Athens Alive».
Επί της ουσίας ο Αλαφούζος μοιάζει ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει να παραμείνει ισχυρός και εν ενεργεία μέτοχος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτής της σεζόν και βλέπουμε. 

Ποιος ξέρει; Ισως αυτός (τα ακριβή ποσοστά της νέας μετοχικής σύνθεσης της ΠΑΕ και το ποιος θα έχει το πάνω χέρι για παράδειγμα) να είναι και ένας από τους λόγους της εμφάνισης εμποδίων στις τελικές επαφές και της καθυστέρησης της οριστικής συμφωνίας με τον Παϊρόζ. Σε αυτή τη χρονική στιγμή μόνο οι δύο τους γνωρίζουν. Το άμεσο μέλλον θα μας δείξει την αλήθεια σε κάθε περίπτωση. 

Το σίγουρο είναι ότι για να προκύψουν οι παραπάνω διαπιστώσεις για τον Αλαφούζο προηγήθηκαν μία σειρά από συγκυρίες που ευνόησαν μία ακόμα αλλαγή πλεύσης του και τον οδήγησαν οριστικά σε αυτήν την κατεύθυνση, ακόμη κι αν είχε εξ αρχής στο μυαλό του παρεμφερές πλάνο. 

Ποια είναι όμως τα δεδομένα και οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το δημοσιογραφικό συμπέρασμα; 

Α) Η εμφάνιση του Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ ως υποψήφιου αγοραστή της ΠΑΕ αλλά και το έντονο ενδιαφέρον του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για ενεργό εμπλοκή στο ποδόσφαιρο, έπαιξε σαφώς τεράστιο ρόλο στο να ξεπαραιτηθεί ο Αλαφούζος, να πατήσει φρένο και να αναβάλει τα φαινομενικά σχέδιά του.

Ω του θαύματος ενεργοποιήθηκε εκ νέου, με προφανή σκοπό να γλιτώσει όσα περισσότερα χρήματα είναι δυνατόν και να συμμετάσχει στις μελλοντικές εξελίξεις, ασχολήθηκε ο ίδιος με την πρόσληψη το διδύμου Νταμπίζα - Δώνη και «πάτησε» πάνω στους μεταγραφικούς περιορισμούς για να ρίξει τα έξοδα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι «συν» (+) ο ισολογισμός της φετινής χρήσης. Οπως και είναι.

Β) Εκτός από το ιστορικό... χαμηλό του φετινού μπάτζετ της ομάδας υπήρξαν οι άκρως συμφέρουσες συμφωνίες με την ΕΡΤ για το τηλεοπτικό συμβόλαιο και τον ΟΠΑΠ για τη χορηγία της φανέλας, καθώς επίσης και η «σωτήρια» ρύθμιση της κυβέρνησης για την ένταξη των ΠΑΕ στον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών, το «κούρεμα» χρέους και η αποπληρωμή του σε 120 δόσεις με 5% επιτόκιο ετησίως για οφειλές στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, σε τράπεζες, σε ιδιώτες, όχι όμως και σε ποδοσφαιριστές και προπονητές. 

Γ) Το ενδεχόμενο εισόδου του Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ στο μετοχολόγιο της ΠΑΕ θα συμβάλει σαφώς στην αποπληρωμή σημαντικού μέρους του χρέους μέσω των Αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου και δεν θα είναι έκπληξη αν ο «ελεγχόμενα χρεοκοπημένος» την περυσινή σεζόν Παναθηναϊκός γίνει ξανά ελκυστικός για μεγαλύτερα πορτοφόλια μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. 

Η προοπτική αυτή δεν τον αφήνει ασυγκίνητο, ακόμη κι αν στην πράξη ο Πιεμπονγκσάντ δεν βάλει ποτέ χρήματα και δεν συμφωνήσει με τον Αλαφούζο!
Διότι έτσι όπως είναι τα υπάρχοντα δεδομένα στην οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ η κατάσταση μοιάζει να είναι διαχειρίσιμη χωρίς απαραίτητα σημαντικές «ενέσεις». 

Δ) Κερδίζει διαρκώς χρόνο για το ενδεχόμενο επικοινωνιακής του «αποκατάστασης» ενώ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έβαλε στην προηγούμενη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου 17 εκατ. ευρώ, ποσό που πάνω-κάτω είχε δεσμευτεί ότι θα βάλει ούτως ή άλλως και αφορούσε στο προσωπικό του χρέος.

Με τους δε μεταγραφικούς περιορισμούς και την προσωπική κινητοποίησή του για την αλλαγή της ποινής για τη μη αδειοδότηση, βρήκε το τέλειο άλλοθι για να ρίξει το κόστος λειτουργίας και να έχει η ΠΑΕ θετικό πρόσημο στα έσοδα-έξοδα της φετινής χρήσης.

Ε) Δεν θα άφηνε καθόλου εύκολα κανέναν… Παϊρόζ να παίξει μπάλα μόνος του από τη στιγμή που υπάρχει το ενδεχόμενο πώλησης της ΠΑΕ μεσομακροπρόθεσμα και σε ορίζοντα λίγων ετών. 

Είτε σε περίπτωση που ο Γιαννακόπουλος προχωρήσει με το εγχείρημα του «Athens Alive» που εμπεριέχει σαφώς την ΠΑΕ, είτε κάποιου «άγνωστου Χ» που μπορεί να βρει ο Πιεμπονγκσάντ (όπως άλλωστε εξειδικεύεται) εάν τελικώς συνυπάρξουν στον Παναθηναϊκό, τα οικονομικά δεδομένα θα είναι σε εντελώς άλλη βάση σε σχέση με πέρυσι τέτοιο καιρό που κανείς δεν ασχολιόταν για την ΠΑΕ.

Πλέον, από αμιγώς επιχειρηματικής άποψης, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να υπάρξει όφελος, μέχρι και κέρδος. Οχι δεδομένο ασφαλώς αλλά υπαρκτό και ικανό να αναγκάσει τον οποιονδήποτε επιχειρηματία να αλλάξει πλεύση… 

ΣΤ) Η προοπτική των πιτσιρικάδων και το ενδεχόμενο ορισμένοι εξ αυτών να προσφέρουν μελλοντικά έσοδα δεν θα άφηνε ασυγκίνητο κανέναν μεγαλομέτοχο ΠΑΕ, ακόμη κι αν είχε πράγματι αποφασίσει να την… κάνει με ελαφριά πηδηματάκια. Το λιγότερο θα έκανε λίγο καιρό ακόμα... υπομονή για να δει που θα κάτσει η «μπίλια», ειδικότερα από τη στιγμή που δεν έχει να χάσει και πολλά από την τσέπη του... 

sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: