10.9.18

Ο «οδικός χάρτης» Τσίπρα προς τις κάλπες...


O Αλέξης Τσίπρας, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η ΝΔ ήταν ιδιαιτέρως ειλικρινής χθες στη Θεσσαλονίκη, ειδικά για δύο κομβικά ζητήματα: Τον χρόνο των εκλογών, και τις...
δυο μεγάλες προκλήσεις και παραμέτρους που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις στην πορεία προς τις κάλπες.

Για την ακρίβεια, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα και τη - λογική - ανάγκη για ανοιχτές επιλογές, ο πρωθυπουργός είπε όλα όσα μπορούσε να πει, περιέγραψε το  βασικό, και politically correct σενάριο για την κυβέρνηση, και σκιαγράφησε αρκούντως εύγλωττα τις εναλλακτικές.

Οι εκλογές

Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τα δύο ορόσημα για το Μαξίμου παραμένουν εκείνα του Μαίου και του Οκτωβρίου του 2019. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ μίλησε καθαρά για το δεύτερο και υπονόησε το πρώτο. «Η βασική στρατηγική μου επιλογή», είπε, «είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Θα είναι συλλογική μας επιτυχία να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την τετραετία... Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε - από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε»

Στην πραγματικότητα, η «πορεία των πραγμάτων» και η τελική απόφαση για τον χρόνο των εκλογών θα εξαρτηθεί από τρεις παραμέτρους: Από τη λύση που θα δοθεί ως προς την μη περικοπή των συντάξεων, από τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών και, φυσικά, από το τι θα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τον επόμενο Ιανουάριο με Φεβρουάριο - διάστημα, στο οποίο εκτιμάται ότι θα έχει απορροφηθεί από το εκλογικό σώμα ο αντίκτυπος των πρώτων μέτρων οικονομικής και κοινωνικής ανακούφισης που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός.

Εάν και στις τρεις αυτές παραμέτρους βγει το «καλό σενάριο», τότε η πλειοψηφική άποψη στο Μαξίμου είναι να στηθούν οι εθνικές κάλπες μαζί με εκείνες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εθνικές εκλογές θα πάνε για Οκτώβριο, ενώ οι πολύ πρόωρες κάλπες - πριν από τον Μάιο - θα προϋπέθεταν μεγάλες ανατροπές στα δύο μείζονα μέτωπα και προκλήσεις, ήτοι στο θέμα των συντάξεων και στο Μακεδονικό.

Οι συντάξεις

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε επίσης χθες το «καλό σενάριο» που θα επιδιώξει η κυβέρνηση, εκείνο της ακύρωσης των ψηφισμένων περικοπών μέσα από συμφωνία με τους δανειστές. «Η κυβέρνηση», δήλωσε, «θα καταθέσει τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5%  και στον βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί, θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών. Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρει τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό ( της μείωσης  των συντάξεων)είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στην κυβέρνηση, και με δεδομένα και τα εως τώρα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, κυριαρχεί όντως η εκτίμηση πως οι εταίροι θα αποδεχθούν εν τέλει ότι οι περικοπές στις συντάξεις που απαίτησε το ΔΝΤ δεν είναι αναγκαίες. Ακόμη όμως και στην ακραία περίπτωση που αυτή η εκτίμηση δέν επαληθευθεί, η πολιτική απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις παραμένει ειλημμένη και δεδομένη. Και ο τρόπος με τον όποίον θα εφαρμοστεί είναι προφανές ότι θα επηρεάσει άμεσα και τις πολιτικές και τις εκλογικές εξελίξεις, οδηγώντας πιθανώς και σε ανατροπές.

Το Μακεδονικό και ο Καμμένος

Στο έτερο μεγάλο, και καθοριστικό μέτωπο, εκείνο της διαμόρφωσης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο καθοριστικός παράγων είναι ο Πάνος Καμνένος. Και επ’ αυτού ήταν επίσης εύγλωττος ο πρωθυπουργός χθες, όταν ερωτήθηκε για τη θέση Καμμένου ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή: «Σέβομαι», είπε, «τη στάση του Πάνου Καμμένου καθώς είναι οι αρχές που πιστεύει, αλλά διαφωνώ μαζί του... Και  πιστεύω ότι δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία και τη σταθερότητα της χώρας για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ».

Εδώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσιπρας δεν διατύπωσε απλή πολιτική εκτίμηση αλλά «τεκμηριωμένη πεποίθηση» - ήτοι, στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρισκάρει την πτώση της κυβέρνησης για το Μακεδονικό. Το εάν αυτό θα το πετύχει καταψηφίζοντας τη συμφωνία αλλα συνεχίζοντας να στηρίζει την κυβέρνηση θα φανεί σε λίγους μήνες. Οι ίδιες  όμως πληροφορίες επιμένουν πως οποιαδήποτε άλλη, αρνητική εκδοχή θα συνιστούσε έκπληξη και για τον ίδιον τον πρωθυπουργό...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: