21.9.18

Τηλεοπτική μυθοπλασία με ενισχύσεις!...

Άνοιξε ο δρόμος για την κρατική ενίσχυση και τηλεοπτικών παραγωγών μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έκανε αποδεκτό το αίτημα των τηλεοπτικών καναλιών και με τροπολογία που εντάχθηκε στον νόμο της καθολικής τηλεοπτικής κάλυψης γίνονται τροποποιήσεις του...
νόμου ενίσχυσης οπτικοακουστικών παραγωγών, ώστε να συμπεριλαμβάνονται περισσότερα σχέδια παραγωγής τηλεοπτικών σειρών. 

Με τις αλλαγές θα μπορούν πλέον να λάβουν ενίσχυση της παραγωγής έως και 35% των επιλέξιμων δαπανών και όχι μόνο 25% που όριζε η αρχική διάταξη. 

Επιπλέον, μπορεί να ενταχθεί μέρος της τηλεοπτικής σειράς ή συγκεκριμένα επεισόδια, αρκεί το συνολικό κόστος ανά επεισόδιο να ανέρχεται σε 30.000 ευρώ. Το συνολικό ελάχιστο όριο κόστους των 100.000 ευρώ για κάθε σχέδιο παραμένει.
Για την υπαγωγή σχεδίου ψηφιακού παιχνιδιού το ελάχιστο όριο στο κόστος της συνολικής παραγωγής ανέρχεται στις 60.000 ευρώ.

Η κυριότερη αλλαγή είναι πως δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς-τηλεοπτικούς σταθμούς να παραχωρήσουν την ενίσχυση από το ΕΚΟΜΕ στις τράπεζες για να λάβουν δάνειο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΕΚΟΜΕ δίνει την επιχορήγηση απευθείας στα τραπεζικά ιδρύματα.

Ήδη έχουν κατατεθεί στο ΕΚΟΜΕ περί τις 15 προτάσεις τηλεοπτικής μυθοπλασίας, σειρές που προορίζονται προς προβολή από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και έχουν ήδη εγκριθεί οι οκτώ προτάσεις.

Από τη δική τους πλευρά, τα τηλεοπτικά κανάλια τη φετινή σεζόν έχουν κάνει στροφή προς τη μυθοπλασία. Ήδη για τη νέα σεζόν έχουν ανακοινωθεί περίπου 20 για τους πέντε αδειούχους σταθμούς, συν την κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μελετάται και νέο σχέδιο για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει νέα κίνητρα για κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές αλλά και ψηφιακά παιχνίδια ή ψηφιακές παραγωγές. 

Ανάμεσα στα κίνητρα είναι η επιδότηση της παραγωγής στο 35% από 25%, χωρίς όμως όριο στο κεφάλαιο της επένδυσης, φορολογικά κίνητρα στο 20% της παραγωγής, επιπλέον επιδότηση για κατασκευή στούντιο και αγορά μηχανημάτων, δημιουργία επενδυτικού fund για οπτικοακουστικές παραγωγές, κίνητρα για απασχόληση προσωπικού...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: