28.9.18

Λογική και… «ευαισθησία»...

Με την κατάθεση τροπολογιών για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιογράφους που διώκονται για συκοφαντική δυσφήμιση, συνεχίζεται η συζήτηση που άνοιξε μετά τη...
μήνυση σε βάρος δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου.

Σχετική τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού αλλά και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος. Πρόκειται όμως για μια απόφαση που μοιάζει να παραβιάζει ανοιχτές θύρες εφόσον το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει γνωστό ότι η διάταξη βρίσκεται σε αυτές που συζητά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα που είναι σε εξέλιξη.

Άλλωστε ο Α. Λοβέρδος, ως Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην Υπουργός αρκετών κυβερνήσεων, δεν ανακάλυψε σήμερα τη σχετική διάταξη. Όπως και ο επίσης Συνταγματολόγος Βαγγέλης Βενιζέλος που επισημάνει ότι η διάταξη κατέστη ανενεργή στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 αλλά δεν έκανε κάτι για να καταργηθεί, αν και Υπουργός σε κρίσιμα υπουργεία, ως και αρχηγός συγκυβερνώντας κόμματος όλα αυτά τα χρόνια.

Η όψιμη ευαισθησία για τη διάταξη και οι ανησυχίες για την ελευθεροτυπία και την ανεξαρτησία του Τύπου, μετά τη μήνυση Καμμένου, θα έπειθαν περισσότερο αν οι ίδιοι που τώρα αντιδρούν δεν έμεναν σιωπηλοί (ακόμη και χαιρέκακοι) τις αμέτρητες φορές που δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία όλα αυτά τα χρόνια.

Την ίδια ώρα, κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί για την ασυδοσία των ψευδών ειδήσεων και την ανάγκη αυτορύθμισης και προστασίας του κύρους της δημοσιογραφίας και του κοινωνικού συνόλου από τη χυδαιότητα που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση δεν είναι απλώς ώριμη αλλά επιβεβλημένη, όπως και γενικότερα ο επανακαθορισμός της σχέσης πολιτικής και δημοσιογραφίας. Από την καλή και την ανάποδη...

tvsx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: