10.9.18

Μάχη βαρόνων στην αυλή του Κυριάκου...


Δύο διαφορετικοί πόλοι με αντίρροπη επικοινωνιακή στάση συγκρούονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, γεγονός που σε ορισμένα κρίσιμα θέματα εμφανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει δύο γραμμές.

Τα...
συνεχή μπρος – πίσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, που οφείλονται κυρίως στις διαφορετικές εισηγήσεις που δέχεται από τους στενούς του συνεργάτες, έχουν ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να στέλνονται διφορούμενα μηνύματα προς τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη σύγκρουση της ακραίας ρητορικής με τη φιλελεύθερη πτέρυγα που υπάρχει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ. Υπέρ της σκληρής γραμμής τάσσονται οι Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Γεωργιάδης, Τάκης Θεοδωρικάκος και, βεβαίως, ο Αντώνης Σαμαράς. Στον αντίποδα, οι Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Ζούλας, Στέλιος Πέτσας και Γιώργος Μυλωνάκης υποστηρίζουν ότι η μάχη θα πρέπει να δοθεί σε επίπεδο θέσεων που εκπροσωπεί το κάθε κόμμα με στόχο το μέλλον της χώρας. Αυτή τη γραμμή φαίνεται να ενστερνίζεται το τελευταίο διάστημα με τις τοποθετήσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς αυτό, ωστόσο, να σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει πλεύση, κάτι που έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να προσεγγίσει ψηφοφόρους από τον χώρο του παραδοσιακού Κέντρου, οι οποίοι απωθούνται από τις ακροδεξιές «κορόνες» και τα διχαστικά διλήμματα που θέτουν διαρκώς ορισμένα κορυφαία στελέχη του κόμματος, δείχνει να ακολουθεί διαφορετική επικοινωνιακή ρότα. Θα προσπαθήσει, λοιπόν, να αποδομήσει με επιχειρήματα τις παροχές που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, επικοινωνώντας το «γαλάζιο» πρόγραμμα, που, όπως θα ισχυριστεί, θα βάλει τη χώρα οριστικά στις ράγες της ανάπτυξης.

Και πάλι κοντά
Η στάση όμως αυτή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας επ’ ουδενί σημαίνει πως οι σχέσεις του με τους Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη περνούν κρίση. Αντιθέτως, βρίσκονται πολύ κοντά, κάτι που φαίνεται ήδη στο Σκοπιανό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ανεβάζει τους τόνους, ποντάροντας πάνω σε αυτό το εθνικό ζήτημα, καθώς από τη μια δείχνει να κερδίζει δημοσκοπικούς πόντους στη Βόρεια Ελλάδα κι από την άλλη συρρικνώνει τους ΑΝΕΛ, οι ψηφοφόροι των οποίων προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη «γαλάζια» δεξαμενή. Από την άλλη, βέβαια, δεν φαίνεται να πλήττεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποττυπώθηκε στις μετρήσεις μετά τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, με το κυβερνών κόμμα να συγκρατεί τα ποσοστά του.

Η επικοινωνιακή διαμάχη που μαίνεται στην «αυλή» του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του χειρισμού της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η απόφαση του προέδρου του κόμματος να σεβαστεί το τριήμερο πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη σαμαρακική πτέρυγα και τους Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι ήταν υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στην Ανατολική Αττική. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών απειλούσαν να «σπάσουν» το εμπάργκο, αν και δημόσια πλέον τονίζουν την ορθότητα της στάσης που κράτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε πως το ζήτημα των αυθαιρέτων είναι διαχρονικό πρόβλημα, άλλαξε γραμμή και συντηρεί το θέμα την εθνικής τραγωδίας, προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη και στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου.

Κορυφαία, πάντως, αλλαγή στάσης από τον πρόεδρο της ΝΔ θεωρείται από αρκετά κοινοβουλευτικά στελέχη η συμφωνία για το «σπάσιμο» της Β΄ Αθήνας: αν και η αρχική γραμμή ήταν η καταψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία έκανε στροφή 180 μοιρών, πιάνοντας στον «ύπνο» αρκετά κορυφαία στελέχη -πολλά από τα οποία εκλέγονταν στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας-, καθώς δεν γνώριζαν την τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τελευταίο δε επεισόδιο ήταν το ζήτημα της ασφάλειας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παίρνει αποστάσεις από τις ακραίες τοποθετήσεις του Αδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη, τονίζοντας ότι η βία είναι μία και δεν έχει χρώμα.

Το χαβά του ο Αντώνης
Μέσα σε αυτό το κλίμα υπήρξε και η επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος περιοδεύει ανά τον νομό Μεσσηνίας. Ο πρώην πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ βγήκε μπροστά, ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Με την κίνηση αυτή, όπως εκτιμούν «γαλάζια» στελέχη, ο Μεσσήνιος πολιτικός θέλησε να αναδείξει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις διαφορετικές γραμμές αλλά και τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Δημοσιεύθηκε στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 10/9

Δεν υπάρχουν σχόλια: