6.9.18

Η «Κρυπτεία» πίσω απ' την καταστροφή του μνημείου...

...για τους πρόσφυγες...

Την ευθύνη για τους τελευταίους καταστροφικούς βανδαλισμούς στο μνημείο για τους νεκρούς πρόσφυγες στη Θερμή Λέσβου ανέλαβε η ακροδεξιά Ενωμοτία Μυτιλήνης της...
Εθνικιστικής οργανώσεως «Κρυπτεία», σύμφωνα με τηλεφώνημα στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός» από άγνωστο.

Η ολοσχερής καταστροφή του διερευνάται από την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές, μετά από αναφορά της γενικής γραμματέως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Γιαννακάκη, η οποία διαβίβασε το θέμα στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Μυτιλήνης, αλλά και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης, σχετική μήνυση κατέθεσε στο τμήμα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Οι βάνδαλοι εξαφάνισαν ακόμη και την τσιμεντένια βάση του μνημείου, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους, πλαστικά τμήματα του μνημείου επέπλεαν στη θάλασσα τις προηγούμενες ημέρες.

Το μνημείο των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου βρισκόταν στην άκρη του μικρού λιμανιού της Θερμής, οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης.

Είχε στηθεί πριν από περίπου έξι χρόνια για τα θύματα παλιότερων ναυαγίων, που είχαν εκβραστεί στην περιοχή και από τον Οκτώβριο του 2013 πραγματοποιούνταν εκεί τελετή μνήμης οργανωμένη από το δίκτυο «Welcome to Europe».

Το μνημείο είχε γίνει ξανά στόχος βανδάλων πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν επίσης άγνωστοι είχαν πετάξει στην επιφάνειά του μαύρη μπογιά για να σβήσουν τα ονόματα των ναυαγών. Τότε είχε επισκευασθεί με τη συμβολή συλλογικοτήτων και τοπικών φορέων όπως οι ψαράδες της Θερμής.

Όπως έγινε γνωστό, η οργάνωση «Κρυπτεία» είχε επικοινωνήσει και παλαιότερα με την Εφημερίδα «Εμπρός», προειδοποιώντας για χτύπημα σε σημείο του νησιού όπου λειτουργούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, που περιθάλπουν αιτούντες άσυλο τους οποίους αποκάλεσε «λαθροέποικους».

Η «Κρυπτεία» έχει εμφανιστεί στη Μυτιλήνη τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επικοινώνησε με τη γραμματεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου δηλώνοντας ότι είχε τοποθετήσει βόμβα. Σκοπός της ήταν να εκκενωθεί ο χώρος όπου πραγματοποιείτο επιστημονικό συνέδριο για το προσφυγικό με τίτλο «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές Γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη - Φρούριο».

Η ακροδεξιά οργάνωση «Κρυπτεία» έγινε γνωστή ιδιαίτερα για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, του προσφυγόπουλου-μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2017...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: