16.9.18

Δεν το λες και πρόγραμμα «συστράτευσης»...

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι ένα απόλυτα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, ομολογουμένως σε απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις της σημερινής ηγεσίας του κόμματος.

Ανεξάρτητα αν...
κάποιος υποστηρίζει ή όχι αυτές τις θέσεις, το εν λόγω πρόγραμμα είναι σίγουρα ακατάλληλο ως βάση για μια «συστράτευση» με τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, στην οποία κάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το μίγμα των μέτρων που εξήγγειλε συνίσταται στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, σε ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και ευρείες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, διανθισμένο με μια εθνικιστική ατζέντα, όπως απαιτείται εξαιτίας της ισχυρής εσωκομματικής παρουσίας της ακροδεξιάς.

Όταν ακόμη και η αναφορά για το επίπεδο του κατώτατου συνδέεται με την πορεία της οικονομίας, μοιάζει τουλάχιστον παράλογο να παρουσιάζει κάποιος αυτό το πλαίσιο ως αφετηρία συμπόρευσης με τον κεντροαριστερό χώρο. Εκτός αν νοείται ως «κεντροαριστερά» - και σε αυτήν απευθύνεται - η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η οποία πορεύεται με τις ίδιες θέσεις που καθήλωσαν τη σοσιαλδημοκρατία, αντίθετα με την ευρωπαϊκή τάση επιστροφής στις παραδοσιακές αξίες του χώρου.

Πάντως είναι μια σπάνια περίπτωση που οι δύο πολιτικοί αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας παρουσίασαν στη ΔΕΘ δύο εντελώς διαφορετικά προγράμματα με ελάχιστα κοινά στοιχεία, απευθυνόμενοι σε διακριτές κοινωνικές δυνάμεις. Αυτό σηματοδοτεί μια αντιπαράθεση έντονα πολιτική, με σαφείς ιδεολογικούς και ταξικούς όρους στο δίπολο που διαμορφώνεται στο πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία, στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: