3.9.18

«Άνθρακες ο θησαυρός» για Μητσοτάκη...

Σε έγγραφο των Wikileaks έκανε αναφορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να καταδείξει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι...
επιζήμια για τη χώρα, καθώς η ΠΓΔΜ πήρε ακριβώς αυτό που ζητούσε εδώ και χρόνια.

Το εν λόγω έγγραφο είναι ένα τηλεγράφημα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια από το μακρινό 2008, στο οποίο φαίνεται πως η ΠΓΔΜ δεχόταν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και ζητούσε την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έπεσε σε δύο σφάλματα που ουσιαστικά αποδομούν την επιχειρηματολογία που προσπάθησε να οικοδομήσει κατά της κυβέρνησης.

Αφενός δεν πρόκειται για «σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks», όπως αναφέρεται στην επίσημη δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Το έγγραφο αυτό -που δημιουργήθηκε στις 29 Ιουλίου του 2008- δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Αυγούστου του 2011. Απλώς, σήμερα ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο, προκειμένου προφανώς να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες «ανάγκες» της αντιπολίτευσης.

Αφετέρου, στο κείμενο των Wikileaks γίνεται λόγος για διπλή ονομασία κι όχι για erga omnes, όπως ισχύει με τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτός λογικά είναι κι ο βασικός λόγος που οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις απέρριψαν τις αξιώσεις των Σκοπίων και ταυτόχρονα μία συμφωνία για την ονομασία.

έγγραφο των WikiLeaks

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ήταν αρνητικοί απέναντι στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», αρκεί να τηρούνταν άλλοι όροι και προϋποθέσεις, όπως η χρήση erga omnes.

Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Ιανουαρίου του 2008, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Σπέκχαρντ, αναφερόμενος σε συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα «ήταν ανοιχτή σε ένα σύνθετο όνομα: “Νέα, Βόρεια, Ανω, οποιαδήποτε Μακεδονία”». Επίσης, τον Μάιο του 2008 ο Σπέχκχαρντ είχε μια εκτενή συζήτηση στις ΗΠΑ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος υπέδειξε ως πιο κατάλληλο επιθετικό προσδιορισμό για το όνομα το «Ανω» ή το «Βόρεια».

Ουσιαστικά, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπαναχώρησε στο θέμα της χρήσης erga omnes, ενώ επιπλέον προχώρησε και σε αναθεώρηση του Συντάγματός της, όπως επιθυμούσε η Αθήνα.

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους "Μακεδόνες" που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες.

Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία.

Στα Σκόπια η Μέρκελ το Σάββατο
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, πρόκειται να επισκεφθεί τα Σκόπια το ερχόμενο Σάββατο, λίγο καιρό πριν διεξαχθεί εκεί το κρίσιμο δημοψήφισμα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται «περιφερειακές εξελίξεις, διμερή θέματα», ενώ η καγκελάριος «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: