23.9.18

Το πολιτικό ραντεβού του Φλεβάρη...


Oι δημοσκοπήσεις του Σεπτέμβρη έδωσαν μεν ανάσες στην κυβέρνηση μετά από ένα σκληρό καλοκαίρι, δεν είναι όμως αυτές που θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών.

«Εάν θέλουμε να...
μετρήσουμε πραγματικές δυνάμεις και δυνατότητες, τότε ας δώσουμε από τώρα ραντεβού τον Φλεβάρη», λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δείχνοντας ουσιαστικά και τον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου.

Αυτός ο σχεδιασμός πατά πάνω σε δύο κεντρικές παραμέτρους, την εφαρμογή των εξαγγελιών Τσίπρα από τη ΔΕΘ και τη συμφωνία των Πρεσπών – στη δεύτερη όχι σε ό,τι αφορά την κύρωσή της από τη Βουλή που θεωρείται διασφαλισμένη, αλλά τον χρόνο και τις διαδικασίες που θα επιλέξει ο Ζόραν Ζάεφ για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ως προς το οικονομικό σκέλος, το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση προβλέπει την μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, τη χορήγηση «13ης σύνταξης» από το υπερπλεόνασμα και την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου τουλάχιστον τεσσάρων εκ των βασικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη: Την αύξηση του κατώτατου μισθού, την πρώτη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Το πακέτο αυτό θεωρείται ικανό να ακυρώσει τη δυσπιστία των πολιτών – όπως αυτή αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις – για τη συνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης στην πρώτη μεταμνημονιακή της φάση και να αναστρέψει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα. «Η δυσπιστία αυτή ίσως είναι και η μεγάλη μας πολιτική εφεδρεία, διότι όλες μας οι εξαγγελίες θα εφαρμοστούν», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας προχθές στην ΕΡΤ, και δίνοντας και το στίγμα της κυβερνητικής ανάλυσης . Ο ίδιος επίσης ήταν προσεκτικός μεν στο θέμα των συντάξεων, τόνισε όμως κατηγορηματικά πως στόχος είναι η ακύρωση της περικοπής τους και, σε καμία περίπτωση, μια αναβολή της εφαρμογής του μέτρου.

Εάν αυτό το «ιδανικό σενάριο» υλοποιηθεί, η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα τετράμηνο έως πεντάμηνο από σήμερα, για να εμπεδωθούν τα θετικά μέτρα από το εκλογικό σώμα και να αρθεί η δυσπιστία – άρα, το κρίσιμο «μέτρο» θα είναι οι δημοσκοπήσεις του επόμενου Φεβρουαρίου.

Στο ίδιο χρονικό σημείο έρχονται και «κουμπώνουν» και οι εξελίξεις περί τη συμφωνία των Πρεσπών. Εάν την επόμενη Κυριακή ο Ζόραν Ζάεφ και το «ναι» κερδίσουν το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες για να προωθήσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών – ένα διάστημα το οποίο θα επιμηκυνθεί εάν, στο μεταξύ, επιλέξει να ενισχύσει τη θέση του και με τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, και όπως διαφάνηκε και από τις διαρροές του Μαξίμου μετά τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου, το ορόσημο που θέτει η κυβέρνηση για πιθανές εξελίξεις περί το Μακεδονικό είναι ο Μάρτιος. Τότε, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι δύο εταίροι θα ασχοληθούν ξανά με το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και με όσα τους χωρίζουν επ΄αυτής.

Με δεδομένο, πάντως, ότι στο Μαξίμου θεωρούν πως η συμφωνία θα περάσει ακόμη και χωρίς τους ΑΝΕΛ, μια θετική εικόνα και μια διαχειρίσιμη διαφορά στις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου μπορεί να ξεκλειδώσει για τον Αλέξη Τσίπρα τις καλύτερες επιλογές ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Το εάν αυτές οι «καλύτερες επιλογές» θα δείχνουν τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο ουδείς το γνωρίζει αυτή τη στιγμή και, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, δεν το έχει αποφασίσει ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Κρατώντας ωστόσο και τα δύο ενδεχόμενα ανοιχτά, όπως έπραξε και από τη ΔΕΘ, κρατά ταυτόχρονα σε διαρκή νευρικότητα και την αντιπολίτευση και δυσκολεύει τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: