24.9.18

Δεν ισχύει ο κατάλογος με τις μεταβιβάσεις μνημείων...

Για «φημολογούμενες μεταβιβάσεις μνημείων που δεν αληθεύουν», κάνει λόγο η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό υπερταμείο. Πρόκειται για...
ξεκάθαρη τοποθέτηση στο μπαράζ δημοσιευμάτων, στα οποία χωρίς στοιχεία έχουν εντάξει στον κατάλογο των προς πώληση μνημείων την Ακρόπολη, το Ιλίου Μέλαθρον στην οδό Πανεπιστημίου, τη Ροτόντα και τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, την Κνωσό, τα αρχαιολογικά μουσεία Σπάρτης και Ηρακλείου Κρήτης!

Σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε το Σάββατο, το υπερταμείο αναφέρει ότι πρόκειται για αρχική λίστα, με ελλιπή ή μη επαρκώς επικαιροποιημένα στοιχεία, τα οποία ελέγχονται εκ των υστέρων, για να διασφαλιστεί ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν και ποια όχι. Είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση, που αποδέχεται την προχειρότητα του καταλόγου και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ότι είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των ακινήτων από το Κτηματολόγιο, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα ακολουθήσουν διορθώσεις.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μεταβιβάζονται ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να μεταβιβαστούν αρχαιολογικά μνημεία ή ακίνητα όπως αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις και λοιπές κατηγορίες εκτός συναλλαγής», ενημερώνει το υπερταμείο και συντάσσεται με τις επίσημες διαβεβαιώσεις που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του την περασμένη Τετάρτη.

Στον νόμο 8389/2016, με τον οποίο κυρώθηκε το τρίτο Μνημόνιο, υπάρχουν δύο αναφορές στο επίμαχο θέμα στο άρθρο 196:

■ Η πρώτη στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίων (ΕΤΑΔ) έχει την κυριότητα και τη νομή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και του ΕΟΤ, αυτομάτως και χωρίς αντάλλαγμα, με τις παρακάτω πέντε ομάδες ακινήτων και συγκεκριμένα: α. αιγιαλοί, παραλίες, παρόχθιες εκτάσεις και βιότοποι, β. περιοχές Ramsar, που σημειωτέον εντάσσονται οι ελληνικοί βιότοποι με παγκόσμια αξία, γ. περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο NATURA, δ. αρχαιολογικοί χώροι και ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής.

Χωρίς αντάλλαγμα

■ Η δεύτερη στην παράγραφο 10, όπου διευκρινίζεται ότι «οποιαδήποτε από τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ δύναται να μεταβιβαστεί εκ νέου χωρίς αντάλλαγμα στο Δημόσιο». Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τη διοίκηση της ΕΤΑΔ και με έγκριση του υπουργού Οικονομικών. Η διαδικασία αυτή θα αξιοποιηθεί για να διευκρινιστούν οι σκιές και να συνταχθεί ο τελικός κατάλογος.

«Η προσπάθεια δημιουργίας της λίστας έγινε σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας και όχι το αντίστροφο», διαβεβαιώνει το υπερταμείο και επισημαίνει ότι «για όσα ακίνητα ξεκάθαρα και διαπιστωμένα δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, η ακριβής καταγραφή θα προσδώσει αξία». Διευκρινίζει ότι πρόκειται για δημόσια ακίνητα που απαξιώνονται, καταπατούνται ή είναι εντελώς αναξιοποίητα και προσθέτει ότι «η αξιοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο μιας μελετημένης στρατηγικής, με στόχο τη δημιουργία αξίας για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα έφερε στην επικαιρότητα τη δημιουργία ειδικού Κτηματολογίου για τα αρχαιολογικά μουσεία, που θα βοηθήσει στην ανάδειξή τους και, κυρίως, στη θωράκισή τους από υπάρχουσες καταπατήσεις ιδιωτών. Πρόκειται για παλιό αίτημα των αρχαιολόγων, που έχει υιοθετηθεί και ενταχθεί παλιότερα σε κοινοτικά προγράμματα.

Τα ευρήματα δεν έγιναν ποτέ γνωστά, αλλά οι καταγραφές πρέπει να υπάρχουν στο υπουργείο Πολιτισμού, που οφείλει να τα εντοπίσει και κυρίως να τα αξιοποιήσει. Δεν έχουν επίσης απαντηθεί σοβαρά ερωτήματα: ποιος φορέας του Δημοσίου έχει εξουσιοδοτηθεί και με ποια διαδικασία για να καταθέσει δηλώσεις για τα αρχαία μνημεία στο Κτηματολόγιο; Εχουν υποβληθεί δηλώσεις;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: