11.9.18

«Σκανάρουν» τον προϋπολογισμό...

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (2019) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα...
βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων και των εκπροσώπων της κυβέρνησης.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και από πλευράς κυβέρνησης θα είναι παρόντες μόνον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι επικεφαλής θα μείνουν ώς την Παρασκευή στην Αθήνα και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα ενημερώνονται και από τα τεχνικά κλιμάκια για την πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας όπως η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των «κόκκινων» δανείων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά, κ.ά.

Την Πέμπτη οι δύο πλευρές θα συζητηθούν την πορεία και τις αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις ρυθμίσεις των χρεών.

Για το θέμα των συντάξεων, ο κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το «ανοίξει» αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ. Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους.

Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις. Η πρώτη της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: