11.9.18

Η δύσκολη προσγείωση στον ρεαλισμό του κυβερνάν...

Μετρημένος ήταν ο Τσίπρας στα οικονομικά. Είχε μπροστά του το stop των δανειστών για υπέρβαση των συμφωνηθέντων και περιορίστηκε σε εξαγγελίες εντός ορίων.

Αποτύπωμα ρεαλισμού; Ασφαλώς. Τόσο...
στο μείζον θέμα της οικονομίας όσο και στα ελληνοαμερικανικά. Προς κακοφανισμόν, πιθανώς, επιφανών του κόμματος, οι οποίοι αδυνατούν να δεχτούν τον αστερόεντα-και ευρωατλαντικό- προσανατολισμό του κυβερνητικού σκάφους.

Αλλά μήπως την ίδια αμηχανία δεν δείχνουν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα ζητήματα που άπτονται του κυβερνάν;

Επι παραδείγματι, η βουλευτίνα του κόμματος Εύη Καρακώστα απέδωσε τα χημικά που έπεσαν προχθές στην Θεσσαλονίκη, στο ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα πάντα στην Αστυνομία! Δηλαδή, αν είχε τον πλήρη έλεγχο, θα απαγόρευε την χρήση χημικών από την Αστυνομία, έστω κι αν υπήρχε κίνδυνος για ανεξέλεγκτες εξελίξεις στον χώρο του Δημαρχείου και της Εκθεσης, όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός, οι Αμερικανοί επίσημοι κ.α.; Η μήπως είναι θέμα… μη ελέγχου-επομένως , αυθαίρετη απόφασης της Αστυνομίας -το ότι είναι μονίμως αποκλεισμένη η Ηρώδου του Αττικού στο κέντρο της Αθήνας;

Το κυβερνάν δεν είναι παίξε-γέλασε. Εχει κανόνες τους οποίους υποχρεούται να σέβεται και να τηρεί οποιοδήποτε κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. Κανόνες που τους βρήκε μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανέλαβε τις τύχες της χώρας, καθώς μέχρι τότε αντιμετώπιζε ιδεοληπτικά σχεδόν όλα τα ζητήματα που αφορούν την άσκηση της εξουσίας.

Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το αντιπολιτευτικό παρελθόν του κυβερνώντος κόμματος.

Όταν ρωτήθηκε ο τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πώς θα αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση της Αριστεράς τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, έδωσε μια εκπληκτική απάντηση που συμπυκνώνει ιδεοληψία, αμηχανία και άγνοια (αποδίδουμε την ουσία της): Η πολιτική της μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα και ως τούτου θα περιοριστούν κατά πολύ οι διαδηλώσεις, οι κινητοποιήσεις και τα συναφή!

Κλείνοντας τα περί ΔΕΘ, δύο επισημάνσεις:

Ηταν απαράδεκτο να μη δοθεί ο λόγος σε αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ («Βήμα», «Πρώτο Θέμα», «Ριζοσπάστης» ) κατά την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, καθώς και ότι σε άλλα , επίσης αντιπολιτευόμενα, δόθηκε ο λόγος σχεδόν μετά από δύο ώρες.

Και η δεύτερη επισήμανση: Η «διεθνή έκθεση» είπε αρκετές φορές ο πρωθυπουργός, συμβάλλοντας στην εσχάτως κλιμακούμενη «γενοκτονία» του τελικού σίγμα. Κατανοητή η κούραση από τον φόρτο εργασίας (πολλές ομιλίες, δηλώσεις κλπ), αλλά τέτοια λάθη είναι ανεπίτρεπτα...

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: