13.9.18

Αλλος για... Στέφανο Χίο τράβηξε...

Προκάλεσε αίσθηση η χθεσινή επίθεση του συγκροτήματος Μαρινάκη στον Κώστα Καραμανλή, με χαρακτηρισμούς τόσο χυδαίους που μέχρι τώρα τους...
συναντούσαμε μόνο σε έντυπα τύπου «Μακελειό». Το ολοσέλιδο άρθρο που υπογράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος και προβάλλεται και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα», αποκαλεί τον Καραμανλή «ασώματο κεφαλή».



Το άρθρο που επιγράφεται «Ο πραγματικός στόχος πίσω από την αφωνία του Κώστα Καραμανλή» ξεκινά ως εξής: «Στα όσα απίθανα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή, αναμφίβολα, ξεχωριστή θέση κατέχει ένα πραγματικό “μετέωρο”, που όμοιό του δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς, όσο κι αν το αναζητήσει στο βάθος των δεκαετιών της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Ακαμπτο. Ακούνητο. Αμίλητο. Μία ασώματος κεφαλή. Ενα δικό μας Ράσμορ. Αυτό το “μετέωρο” έχει ονοματεπώνυμο: λέγεται Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αλεξάνδρου».

Για να ηγεμονεύσουν ιδεολογικά οι Σαμαράς, Γεωργιάδης και Βορίδης, θα πρέπει η Ν.Δ. να απαλλαγεί από τον Κ. Καραμανλή και την πολιτική του ανοίγματος στον μεσαίο χώρο. Το άρθρο του Γ. Παπαχρήστου σίγουρα δεν αντιστρατεύεται αυτό τον στόχο |
Στη συνέχεια ο Παπαχρήστος αποδίδει στον Κώστα Καραμανλή αναξιοκρατία και τεμπελιά και εκτιμά ότι η περίοδος της πρωθυπουργίας του υπήρξε «από τις δυστυχέστερες της χώρας στους περίπου δύο αιώνες της ύπαρξής της». Ο κορυφαίος αρθρογράφος του Συγκροτήματος Μαρινάκη καταγγέλλει τον πρώην πρωθυπουργό ότι «κατέστησε τη ραστώνη επάγγελμα», ότι έχει υπογράψει συμφωνίες ασυλίας με τον κ. Τσίπρα, ότι αυτός οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας και «δραπέτευσε επιτηδείως», ότι αναγόρευσε το ρουσφέτι ως το απόλυτο μέσο προσέγγισης και εκμαυλισμού των ψηφοφόρων, ότι πολλαπλασίασε τη διαπλοκή, ότι απαξίωσε την πολιτική και τους πολιτικούς, ότι έπληξε τους θεσμούς και ιδίως τη Δικαιοσύνη, ότι υπονόμευσε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και το κατέστησε μέσο εξυπηρέτησης κυβερνητικών και κομματικών επιδιώξεων. Υπήρξε τόσο έντονη η επίθεση, ώστε ακόμα και ο «Σκάι» την επισήμανε, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστή η κριτική, διότι χειρότερη κυβέρνηση είναι αυτή του Τσίπρα.

Αλλά πώς μεταμορφώθηκε ο Γιώργος Παπαχρήστος σε Στέφανο Χίο; Και γιατί ο κ. Μαρινάκης αποφάσισε να στραφεί σε νέο στόχο, πέραν των δύο κυβερνητικών εταίρων που συγκέντρωναν μέχρι σήμερα την προσοχή του; Ασφαλώς δεν αρκεί ως εξήγηση η διείσδυση της κυβέρνησης στην καραμανλική παράταξη μέσω της κυρίας Παπακώστα. Αποκλείεται επίσης να προκάλεσε τέτοιας έκτασης αντίδραση το γεγονός ότι με τον κ. Τσίπρα συνεργάζονται ο επίσης «καραμανλικός» Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η δική τους πολιτική στήριξη δεν είναι κάτι καινούργιο.

Μπορεί να υποστηριχτεί ότι με την επίθεση αυτή επιχειρείται να προληφθούν περαιτέρω διαρροές από τον χώρο των δυσαρεστημένων πρώην «καραμανλικών» της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά το ενδεχόμενο αυτό δεν στηρίζεται στην ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, ενώ η γέφυρα μεταξύ κυβέρνησης και δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών που έχει στηθεί μέσω του Πάνου Καμμένου έχει περιορισμένες δυνατότητες και όπως όλα δείχνουν περιορίζεται σε διαπραγματεύσεις με τον Ευάγγελο Αντώναρο.

Ζητείται το αντιδεξιό κοινό των «Νέων»

Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι με αυτή την επίθεση, επιχειρείται η επανασύνδεση της εφημερίδας με το παλιό «αντιδεξιό» της αναγνωστικό κοινό. Και ειδικά το «αντικαραμανλικό» κοινό του Κέντρου. Το ίδιο κοινό που δεν διαμαρτυρήθηκε ιδιαίτερα όταν, πριν από είκοσι χρόνια, το πρώην Συγκρότημα Λαμπράκη είχε πρωτοστατήσει στον βρόμικο πόλεμο με στόχο τον Κώστα Καραμανλή, προτού καν εκείνος αναδειχτεί στην ηγεσία του κόμματός του.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι την αθλιότητα για τον Κώστα Καραμανλή την ξεκίνησε το «Βήμα της Κυριακής» στις 2.3.1997, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Κλωνισμός της πολιτικής!» και υπότιτλο «Αλματα της επιστήμης διεθνώς, αναβίωση του παρελθόντος εν Ελλάδι; Τα πρόβατα, ο λαός, τα τζάκια και το μέλλον. Νέες συμμαχίες κυοφορούνται στη Ν.Δ.».



Το πρωτοσέλιδο συνοδευόταν με μια φωτογραφία ενός προβάτου και τη φωτογραφία του Κώστα Καραμανλή. Στις λεζάντες διαβάζαμε: «Το εικονιζόμενο αριστερά πρόβατο (η Ντόλι) είναι ζωντανή ομοιοτυπία άλλου προβάτου ­με κλωνοποίηση. [...] Δεξιά εικονίζεται ο Κ. Καραμανλής ο “μικρός”, διεκδικητής και αυτός της προεδρίας στη Ν.Δ., όπου κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία. Οι αντιδράσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση για την προβολή του εν λόγω προσώπου γίνονται όλο και περισσότερες καθώς πολλοί πλέον ομιλούν για απόπειρα “κλωνισμού” στην ελληνική πολιτική σκηνή!»

Δεν έχει σήμερα πια τόση σημασία αν το πρωτοσέλιδο υπήρξε έμμεση υποστήριξη άλλου υποψηφίου της Δεξιάς ή προσωπική εκδούλευση του Σταύρου Ψυχάρη προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος ήδη τον είχε διορίσει διοικητή του Αγίου Ορους. Αλλά κι αυτή η ερμηνεία είναι λίγο αδύναμη, με δεδομένο ότι οι αναγνώστες του ΔΟΜ (πρώην ΔΟΛ) έχουν ήδη εθιστεί στη δεξιά στροφή των πρώην κεντρώων εντύπων...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...
Δημήτρης Ψαρράς
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: